Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Sverige i helgen. Arkivbild.
Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Sverige i helgen. Arkivbild.

Japans premiärminister till Sverige

Japans premiärminister Shinzo Abe kommer till Sverige i helgen. Ekonomiskt samarbete och de politiska spänningarna i området står på agendan.

ANNONS
|

Abe träffar såväl statsminister Stefan Löfven (S) som företrädare för det svenska näringslivet. Överläggningarna gäller bland annat fördjupat ekonomiskt samarbete och innovation.

- Det här är ett viktigt möte både ur en industriell och ur en teknologisk synpunkt. Vi ska bland annat diskuterahur Sverige och Japan i fortsättningen kan samarbeta med att ta fram ny klimatvänlig teknologi, säger Stefan Löfven.

Han säger att Japan är viktigt ur ett geopolitiskt perspektiv.

ANNONS

- Vi ser ju en ökad spänning i området, inte minst efter att Nordkorea precis har skjutit upp en missil. Det är väldigt allvarligt. Jag har ännu inte fått vidimerat att det är en långdistansrobot, men i vilket fall ökar det oron i hela området.

Att Sverige och Japan nästa år firar 150 år av diplomatiska förbindelser kommer också upp på mötet, meddelar statsrådsberedningen. Dessutom behandlas FN:s säkerhetsråd där både Sverige och Japan är medlemmar under året.

- Nu när Sverige sitter i FN:s säkerhetsråd blir vår diskussion med Shinzo Abe väldigt viktig i arbetet att minska spänningarna och minska risken för konflikter i området, säger Stefan Löfven.

Mötet sker i anslutning till G20-mötet i Hamburg som arrangeras 7-8 juli.

ANNONS

TT

Fakta: Abes program i Sverige

Lördag den 8 juli

Japans premiärminister Shinzo Abe och hans hustru anländer till Sverige och tas emot på Arlanda av statsrådet Mikael Damberg (S)

Därefter blir det middag med statsminister Stefan Löfven (S).

Söndag den 9 juli

På morgonen är det dags för Abe och Löfven att hålla överläggningar i Rosenbad.

Senare på dagen gör de två ett gemensamt uttalande innan Shinzo Abe lämnar Sverige.

Källa: Statsrådsberedningen

ANNONS