Ahmed Abdirahman på Spånga IP under politikerveckan i Järva 2017.
Ahmed Abdirahman på Spånga IP under politikerveckan i Järva 2017.

Järvaveckan siktar på 40 000 besökare

För fyra år sedan var Gustav Fridolin ensam partiledare på den nystartade Järvaveckan. I dag utgör veckans evenemang en plattform som inget parti vågar missa och arrangörerna siktar mot nytt publikrekord.

ANNONS
|

Statsministern tackar nej till Almedalen, men dyker upp på Järvaveckan. Politiker, myndigheter, företag och organisationer möts under fem dagar på Spånga Idrottsplats. Förra året lockade tillställningen 30000 besökare, men i år siktar man ännu högre och hoppas på 40000.

- Vi har bra förutsättningar även om det inte är valår i år. Vi har två eller tre partiledare varje dag och det tror jag kommer att locka många. Det skapar också en möjlighet för människor att mötas, människor som kanske inte skulle mötas annars, och det är det som är vår ambition och vår filosofi, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan och den ideella organisationen The Global Village.

ANNONS

Varierat program

Men Järvaveckan är mer än ett forum för politiker som vill nå sina väljare. På programmet finns framträdanden från namnkunniga svenska artister, seminarier, panelsamtal, teater och gott om aktiviteter för barn och ungdomar.

Ett stort antal företag kommer också att besöka Järvaveckan för att rekrytera personal.

- Förra året bjöd vi in flera företag och ett av dem som lyckades bra var MTR. De erbjöd 100 jobb och anställde 40 personer. I år har vi inte 100 jobb utan 2000 jobb och vi hoppas att folk som bor i utsatta områden tar tillvara på det.

Utmaningar och potential

Insikten om de utmaningar som möter många av dem som bor i så kallade utsatta områden, men också om den potential som finns i samma områden, är kärnan i det initiativ som blivit Järvaveckan. Ahmed Abdirahman återkommer ofta till just möten och den kraft han ser i att människor från olika delar av det svenska samhället träffar varandra.

- Det går åt rätt håll i vissa områden, men det stora problemet kan vi inte blunda för och det är segregationen och utanförskapet.

ANNONS

- Varje aspekt av vardagen är politik för dem som bor i utsatta områden, varje krona räknas för dem som bor här, säger Ahmed Abdirahman.

- Allt är politik.

TT

Fakta: Då talar partiledarna på Järvaveckan

Årets Järvavecka hålls den 12–16 juni. Här är datumen för partiledarnas tal och valda höjdpunkter ur programmet.

12 juni: Partiledartal Farida al-Abani, Feministiskt initiativ; Annie Lööf, Centerpartiet; Isabella Lövin, Miljöpartiet.

13 juni: Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet; Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

14 juni: Vice partiledaren Christer Nylander, Liberalerna; Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.

15 juni: Stefan Löfven, Socialdemokraterna.

16 juni: Ulf Kristersson, Moderaterna.

Bland de artister som uppträder märks Jelassi, Elias Abbas, Dree Low, Imenella och 1.Cuz. Stockholms stadsteater ger en föreställning av musikteaterföreställningen Elvira Madigan.

ANNONS