Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Gustafsson efter hemkomsten till Sverige efter sex år i fångenskap i Mali.

Johan Gustafsson: Jag vill tacka Sverige

Frisläppte Johan Gustafsson tackar alla som tänkt på honom och hans familj under åren som gått, i en videohälsning.

Omgiven av familjen i gröngräset med skog och vatten i bakgrunden läser Johan Gustafsson upp sin hälsning. Det svenska sommarlandskapet är nog så långt från Saharas öken man kan komma. Och ändå var det alldeles nyss han var där.

- För några dagar sedan satt jag ensam och isolerad i Sahara. I dag sitter jag här tillsammans med min familj. Jag är hemma, säger han i videohälsningen som skickats till TT.

Den inspelade hälsningen är ett tack till alla som tänkt på honom under åren i fångeskap. Men mest tacksam är han för familjens stöd, så tacksam att han vänder sig mot dem och tackar flera gånger.

- Jag vill tacka min familj, jag vill tacka min familj, jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke. Jag vill tacka Sverige som land för vad de har gjort.

Glad och avslappnad

Familjemedlemmarna skrattar. Mamma Mari-Anne Gustafsson torkar något ur ögonvrån. Johan Gustafsson verkar glad och avslappnad. Skägget är fortfarande stort och långt, men lite prydligare än på de första bilderna efter frigivningen.

- Jag mår bra, jag mår bättre än bra och skägget det behåller jag tills syskonbarnen får ta hand om det. Tack.

Han kidnappades av terrororganisationen al-Qaidas gren Aqim under en motorcykelsemester genom Afrika 2011. Efter nästan sex år i fångenskap i Mali landade 42-årige Johan Gustafsson den 26 juni på Arlanda med regeringsplanet.

Han möttes av familjen och utrikesminister Margot Wallström. Familjen har varit restriktiv med intervjuer, och kommer att avböja alla intervjuer tills vidare.

Inte mycket hopp kvar

I samband med en pressträff ett par timmar efter att Johan Gustafsson landat på svensk mark visade utrikesdepartementet upp en bild på hur han återförenats med familjen.

- Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket, sade Mari-Anne Gustafsson då till TT.

Under åren som gått har informationen om hur Johan Gustafsson behandlats i fångenskap varit knapphändig. Enstaka videofilmer har släppts av kidnapparna för att visa att han var vid liv.

Enligt den sydafrikanska organisationen Gift of the givers (GOTG), som förhandlade om hans frigivning, lyckades man få ner lösesumman från 200 miljoner kronor till 80 miljoner kronor. Men Margot Wallström har vägrat att uttala sig om någon lösesumma betalats ut.