Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Johansson känner ilska och frustration

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att skjutningarna i Malmö fyller honom med ilska och frustration. Även moderatledaren Ulf Kristersson reagerar starkt på det inträffade men säger sig samtidigt inte vara förvånad över det som har hänt.

- Det är ett avskyvärt brott och det påminner oss igen om att vår viktigaste uppgift är att knäcka den organiserade kriminaliteten. Det är bara genom att fortsätta sätta hårt mot hårt som vi kan knäcka gängen, säger Morgan Johansson

Under våren har han och andra i regeringen pekat på att skjutningarna har visat tecken på att gå ner, men Johansson säger sig samtidigt vara medveten om att våldet har en förmåga att blossa upp igen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anser att det behövs fler åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten.

- Vi måste göra mer än vad vi gör i dag. Det krävs längre straff för att låsa in gängkriminella under en längre tid, men det krävs också förbud för de tidigare dömda att gå tillbaka till samma miljöer som de varit i.

Morgan Johansson påminner om att skärpningen av straffen för grovt vapenbrott vid årsskiftet ändå har lett till att många fler har häktats för sådana brottsmisstankar.