Jonas Sjöstedt i ett tal på Gustav Adolfs torg i Göteborg under 1 maj 2019. Partiledaren kommer nu att lämna sin post i samband med att han inte ställer upp för omval vid V-kongressen som hålls i Västerås i maj.
Jonas Sjöstedt i ett tal på Gustav Adolfs torg i Göteborg under 1 maj 2019. Partiledaren kommer nu att lämna sin post i samband med att han inte ställer upp för omval vid V-kongressen som hålls i Västerås i maj. Bild: Anna Tärnhuvud

Jonas Sjöstedt avgår som partiledare

Jonas Sjöstedt kommer inte att ställa upp för omval som partiledare för Vänsterpartiet i samband partiets kongress senare i vår. "Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande", skriver Jonas Sjöstedt på Facebook.

ANNONS
|

Jonas Sjöstedt har varit partiledare för Vänsterpartiet sedan i januari 2012 då han efterträdde Lars Ohly.

Efter mer än åtta år som partiledare som meddelar Sjöstedt nu att han inte kommer att ställa upp för omval i samband med partiets kongress som hålls i maj. Det innebär att en ny partiordförande kommer att utses när partimedlemmarna samlas mellan den 21 till 24 maj i Västerås.

I ett meddelande på Facebook utvecklar Jonas Sjöstedt sitt beslut om att inte ställa upp för omval.

LÄS MER:Daniel Bernmar vill se en kvinna som Vänsterpartiets ledare

"För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig. Det är en stor förmån att få företräda en rörelse som är den tydligaste rösten för ett mer jämlikt Sverige, för feminism och klimatet. Det är en glädje att träffa alla fina kämpande socialister runt om i Sverige, att få påverka politiken och att ständigt få lära sig nya saker. Jag kommer att sakna det, det vet jag."

ANNONS

Meddelades intern via videosändning

Uppgifterna om Jonas Sjöstedt avgång rapporterades först av Ekot. Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg, berättar att han fick informationen tidigare under onsdagseftermiddagen.

– Det har meddelats via en intern videosändning, säger Daniel Bernmar till GP.

Sjöstedt skriver själv att det är dags att "kliva åt sidan".

"I slutet på maj samlas vänsterpartister från hela Sverige till kongress i Västerås. Kongressen kommer att fokusera på framtiden, anta ett nytt partiprogram och med framtidskommissionens arbete som bas lägga grunden för ett större och starkare vänsterparti. På kongressen kommer partiet också att välja ny partiordförande. Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande."

Sjöstedt menar också att tidpunkten för honom att avgå är rätt då det är långt kvar till nästa riksdagsval och därmed finns god tid till att välja en efterträdare.

"Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år, nya människor och idéer kan fortsätta det arbetet. Jag har alltid tänkt mig att åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande. Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj."

LÄS MER:Andra i Vänsterpartiet delar inte Sjöstedts lugn

Starka band till Göteborg

V-ledaren berättar också att han kommer att lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot till sommaren för att kunna flytta till Hanoi i Vietnam där hans familj sedan ett par månader bor och där hans hustru Ann Måwe är ambassadör på den svenska ambassaden.

ANNONS

"Jag är också säker på att detta är rätt beslut för min familj. Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän."

Jonas Sjöstedt är född i Göteborg, men har under uppväxten bott i flera olika städer och flyttade i början av 1990-talet till Umeå där han arbetade som montör på Volvo lastvagnar.

Hans band till Göteborg är starka och i samband med Sveriges framgång i fotbolls-VM 2018 la Sjöstedt följande kommentar till GP.

– Jag gläds åt varje vinst för Sverige. Annars håller jag på Gais, ett lag utan vinstintresse.

Fakta:

Namn: Tor Jonas Sjöstedt.

Född: 1964 i Göteborg.

Har bland annat arbetat som montör på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Satt i EU-parlamentet för Vänsterpartiet 1995–2006.

Bosatt i New York 2006–2010 som medföljande till hustrun, diplomaten Ann Måwe.

Riksdagsledamot sedan 2010.

Partiledare för Vänsterpartiet sedan 2012.

Han har bland annat skrivit tre deckare och en intervjubok om arbetarklassen i Göteborg

Källa: TT

Fakta V-kongressen

Kongressen hålls mellan den 21-24 maj i Västerås. Kongressen ska utse partiordförande, ordinarie och ersättare till partistyrelsen, programkommission och revisorer. Dessutom ska en ny valberedning utses.

På Vänsterpartiets hemsida uppges valberedningen vilja ha nomineringarna för de olika valen inskickade från medlemmar, lokala partiföreningar och distrikt senast den 21 februari.

ANNONS