Att resa med flyg är ofta det största klimatutsläpp du kan göra som individ. Men vanlig shopping spelar också roll. Arkivbild.
Att resa med flyg är ofta det största klimatutsläpp du kan göra som individ. Men vanlig shopping spelar också roll. Arkivbild. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ju rikare svenskar desto större utsläpp

En person från den rikaste en procenten i Sverige släpper ut runt tio gånger mer än en från den hälft av svenskarna som tjänar minst. Det visar en ny rapport från Oxfam Sverige.

ANNONS

– Det är extrema skillnader i befolkningen när det gäller utsläpp, säger Astrid Nilsson Lewis, klimatresearcher på Oxfam Sverige och en av rapportförfattarna.

I en ny rapport har hon analyserat siffror över svenskarnas koldioxidutsläpp som Stockholm environment institute (SEI) tagit fram.

Femtedel av utsläppen

Enligt rapporten står de rikaste tio procenten i Sverige för över en femtedel av landets totala utsläpp från konsumtion.

De allra rikaste - den 1 procent av befolkningen som har högst inkomster - släpper ut mest per person. I snitt handlar det om 42 ton koldioxid per individ och år.

För att höjningen av världens temperatur ska bli som mest 1,5 grader, och därmed en okej plats att leva på i framtiden, behöver utsläppen per individ på jorden ligga på i snitt 1 ton koldioxidekvivalenter senast år 2050, enligt Naturvårdsverket.

ANNONS

Minskat mest

När de gäller svenskarna med låg inkomst har deras utsläpp minskat mest under senare år. De släpper i snitt ut 4 ton koldioxid per individ.

– Det finns en direktlänk mellan hur mycket man tjänar och hur mycket man konsumerar, säger Astrid Nilsson Lewis.

Samtidigt tillhör nästan 70 procent av den svenska befolkningen de rikaste 10 procenten på jorden – en grupp som står för hälften av koldioxidutsläppen i världen.

Fördelningen av svenskarnas inkomsterna bygger på data från World inequality lab, en databas som finansieras av bland annat FN och EU. Den innefattar alla vuxna svenskar, oavsett om du har ett jobb, pension eller lever på bidrag.

Svenskarnas konsumtionsbaserade koldioxidutsläpp 2019.
Svenskarnas konsumtionsbaserade koldioxidutsläpp 2019. Bild: Johan Hallnäs
ANNONS