Jul och nyår tuff period för ensamma

Många äldre plågas av ensamhet under jul- och nyårshelgerna. Barn far också illa när jullovet präglas av de vuxnas fyllor och bråk, eller oro inför terminsstarten.

ANNONS
|

Kurator Anna Angeklint har vikt stora delar av jul- och nyårshelgen åt att svara på barns samtal, chattinlägg och mejl.

- Det har varit ungefär det tryck vi hade väntat oss, och kontakterna har till stor del handlat om det som bekymrar barnen övriga tider under året, säger hon.

Familjbråk

Många ringer därför att tanken på skolan ger dem magont.

- Det handlar om mobbning, prov- och betygsstress och en oro för att gå tillbaka till skolan. Men vi får också samtal om psykisk ohälsa, ätstörningar, självskadebeteende och suicidtankar, säger Anna Angeklint.

ANNONS

Det som gör jul- och nyårshelgerna särskilt påfrestande för dem som plågas av ångest är att både skolans elevhälsovård och ungdomsmottagningarna är stängda. De vuxnas beteende är också en påfrestning.

- Nu kring storhelgen har fler barn än vanligt berättat om de vuxnas alkoholkonsumtion, familjebråk och ensamhet, konstaterar Anna Angeklint.

Fattigt firande

Julfirandet kan också ha varit torftigt – eller obefintligt.

- Barn som inte haft en jul som andra, med julmat eller julklappar, frågar vad de ska svara på kamraternas frågor när de kommer tillbaka till skolan.

Det Anna Angeklint och hennes kolleger kan göra är att finnas där och lyssna.

- Vi försöker bära barnen under helgerna. Många av dem hör av sig varje dag, och vi försöker vara skyddsnätet fram till den riktiga kontakten kommer. Vi försöker guida dem i hur de kan hantera känslor och tankemönster. Vi får också ganska många tackmejl, där de skriver att vi varit ett stort stöd. Det är belöningen, säger Anna Angeklint.

ANNONS

Efter helgerna

En del ungdomar, men framför allt vuxna – och företrädesvis äldre – ringer till Svenska kyrkans jourhavande präst när tankarna blir för tunga. De yngre väljer i högre utsträckning att chatta.

- Det är samtal om allt sådant som människor brottas med i sina liv. Ensamhet förekommer ju i alla åldrar, men kan se olika ut. Vi lyssnar, visar medkänsla och slätar inte över, säger Monika Oscarsson, präst och biträdande samordnare för jourhavande präst.

Hon berättar att samtalen inte ökar under själva julhelgen, utan snarare lite efter jul.

- Det kan ju ha varit så att julen varit påfrestande och så kommer reaktionen efteråt, säger Monika Oscarsson.

TT

Fakta: Bris

Organisationen Bris tar emot cirka 25000 samtal per år.

Barn kan ringa 116111 varje dag mellan klockan 14 och 21. Samtalen spåras inte och syns inte på räkningen.

Barn kan också chatta med en kurator på bris.se

Förra året hade Bris 1321 kontakter med barn och unga under jullovet och räknar med ungefär samma tryck i år i chatt, mejl och telefon. Statistiken är ännu inte sammanställd.

Källa: Bris

Fakta: Jourhavande präst

Svenska kyrkans jourhavande präst tar emot samtal mellan klockan 21 och 06. Nås via larmnumret 112.

Jourhavande präst nås också via chatt, måndag–torsdag klockan 20–24.

En tredje kontaktväg är digitalt brev, med svar inom 24 timmar.

Mer info här: https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Källa: Svenska kyrkan

ANNONS