Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är den populäraste utbildningen just nu. Arkivbild.

Jurist och läkare i topp bland utbildningarna

Söktrycket till vårterminens program och kurser på universitet och högskola är något lägre än förra året. Totalt har 217 085 anmälningar kommit in. Trycket har minskat med en procent jämfört med vårterminen 2018.

"Antalet sökande fortsätter att minska för tredje våren i rad. Nedgången beror främst på högkonjunkturen – i goda tider väljer många att jobba i stället för att gå vidare till högskole­studier. Tidigare var minskande ungdomskullar en delförklaring, men nu ökar antalet 18–20-åringar igen och de kommer att bli ännu fler de närmaste åren", säger Maria Linna Angestav, ställföreträdande generaldirektör på Universitets- och högskolerådet, i ett pressmeddelande.

Den populäraste utbildningen är Stockholms universitets juristprogram, som 1 491 sökande har som förstahandsval. Sedan följer Karolinska institutets läkarprogram med 1 323 sökande och Lunds universitets juristprogram med 1 198. Därefter kommer Umeå universitets socionomprogram med 1 100 sökande och Stockholms universitets psykologprogram med 962.

Granskningen av ansökningarna slutförs i november och de första antagningsbeskeden kommer den 11 december.