Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justitiedepartementet inkopplad i jakten på Martin

Svensk polis har inte lyckats få hem trippelmördaren. Nu ger sig Kriminalvården in i ärendet och har bett Justitiedepartementet om hjälp.

Cecilia Riddselius är ämnesråd på Justitiedepartementet.
– Vad jag vet har Sverige inget ­utlämningsavtal med Libanon. Libanon har bara ett avtal med Sverige som gäller grov organiserad brottslighet.

Men Sverige kan ändå begära en person utlämnad. Fast en stat kan säga nej.
– Turkiet har exempelvis utlämningsavtal med oss, men behöver inte lämna ut sina egna medborgare. Det händer att länder säger nej till att lämna ut personer till Sverige, säger Cecilia Riddselius.

Men trots att libanesiska myndigheter nekat svensk polis att lämna ut Martin Saliba så fortsätter jakten på att han ska avtjäna sitt livstidsstraff. Den 25 maj maj lämnade Kriminal­vårdens rättsenhet i Norrköping in en officiell begäran om hjälp från Justitiedepartementet att begära Saliba utlämnad från Libanon.
– Vi har ett ärende som gäller just det. Vi har påbörjat ärendet men innan vi går vidare måste Kriminalvårdens begäran och alla domar i ärendet översättas till libanesiska, säger Pontus Bergsten, ämnes­sakkunnig på departementet.

Pontus Bergsten säger att det troligen kommer att ta minst en månad innan alla handlingar har översatts. Därefter kan Sverige gå in och via Justitiedepartementet begära Martin Saliba utlämnad.

Bohusläningen har tagit del av Kriminalvårdens handlingar som just nu ligger hos Justitiedepartementet. Både Lisa Gezelius, sektionschef för Kriminalvårdens rättsenhet, och rättsvårdsexperten Anna Haraldsson har undertecknat begäran.

I begäran till libanesiska myndigheter har Kriminalvården också skickat med ett fotografi på Martin Saliba samt hans fingeravtryck.

I slutet av januari i år dömde hovrätten bröderna Mark, 23, och Martin, 22, Saliba till livstids fängelse för det brutala trippelmordet i Uddevalla i början av mars 2015.
Martin Saliba friades i tings­rätten för trippelmordet.

Men hovrätten såg annorlunda på saken. Där slog man i stället fast att Martin Saliba befunnit sig på brottsplatsen vid skottlossningen, och ansåg att han var delaktig.
Därför dömdes båda bröderna för morden till livstids fängelse i hovrätten. Martin Saliba överklagade till HD, men nekades prövningstillstånd.