Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Justitieminister Morgan Johansson kallas till näringsutskottet. Arkivbild.

Justitieministern måste förklara sig

Justitieminister Morgan Johansson (S) kallas till riksdagens näringsutskott för att förklara regeringens agerande i förhandlingarna om EU:s nya upphovsrättsdirektiv.

Enligt Liberalerna, som står bakom initiativet, bytte regeringen plötsligt fot och ställde sig bakom ett omarbetat förslag utan att först informera riksdagen.

"Bland annat Finland och Nederländerna röstade nej till direktivet och även Sverige har tidigare varit kritiskt. Att regeringen svänger i frågan utan att informera näringsutskottet är förvånande", skriver Arman Teimouri (L) i ett pressmeddelande.

De inflammerade förhandlingarna för att få fram moderniserade upphovsrättsregler på nätet är nu inne på upploppet. EU-länderna och EU-parlamentet har förhandlat fram en kompromiss som måste godkännas av båda parter innan den kan träda i kraft. Särskilt i EU-parlamentet är motsättningarna hårda inför den avgörande omröstningen senare i vår.

Främst handlar striden om hur upphovsrättsinnehavare ska ersättas vid länkningar och hur man undviker att skyddat material sprids utan tillstånd.