Kändisarnas kristaller vackra men värdelösa

En rodonit mot stressen, rosenkvarts för fertiliteten och bergskristall för koncentrationen. För den som tror finns det stenar och kristaller för alla situationer i livet. Men långt ifrån alla är övertygade.

ANNONS
|

Kändisar som Katy Perry och David Beckham omger sig med kristaller. Adele säger att de botade hennes scenskräck och Kim Kardashian hämtade positiv energi från kristaller efter ett brutalt rån. Deras fans och följare hänger på.

Människor har haft stenar som lyckobringare i alla tider. Inom new age-rörelsen har stenar och kristaller vuxit stort, berättar Sven Ove Hansson som är professor i filosofi vid KTH. Han är inriktad på vetenskapsfilosofi och har bland annat granskat new age-rörelsen. Han tror att stenarnas popularitet beror på att de är enkla att hantera för både säljare och köpare.

- De har stora fördelar för den som vill tjäna pengar. Man kan ta relativt mycket betalt för en sten som ska ha vissa egenskaper och som inte vem som helst kan plocka på stranden. De är lätta att distribuera och härsknar till exempel inte som oljor kan göra. Kan man få folk att tro på dem kan man få folk att betala.

ANNONS

- New age fungerar som ett andligt smörgåsbord – man kan välja vad man vill ha. Just stenarna är något där du själv kan välja nivån. Det kan vara på samma nivå som att spika en hästsko ovanför dörren till att binda upp en större del av sin tillvaro på det.

Inga bevis

Att de skulle ha någon helande kraft finns det inga bevis för.

- Det är en magisk föreställning. Det finns inte starkare evidens för att du skulle må bättre med en kristall i fickan än vad du skulle göra utan en. Eller med ett ruttet bananskal.

Erik Sturkell är professor i geofysik vid Göteborgs universitet och pekar på att undersökningar visat att det finns en viss placeboeffekt. Han tycker att så länge folk blir lite lyckligare av sina stenar är det ganska harmlöst, men ser en stor fara när man tror på att stenarna kan bota sjukdomar.

ANNONS

- Mineraler är ofta väldigt vackra och en sten är skön att hålla i handen och sånt kan få en att må bättre. Det är inget fel på det. Men man ska inte lägga hela sin sjukdomshistoria i stenarna. De har ingen helande kraft, de kan inte bota cancer. Du kan inte lägga en sten på en inflammerad blindtarm.

Blir gladare

Erik Sturkell jämför stenarnas effekt med att ha en hund.

- En hund kan inte bota cancer, men den kan göra dig jättemycket gladare.

Själv omger han sig gärna med olika mineraler även om han inte tror att de besitter någon särskild kraft. Hemma har han bland annat en järnmeteorit och på skrivbordet en stenmeteorit, några av hans favoritmineraler. Skulle mineraler ha besitta magiska krafter borde ingen yrkesgrupp vara lyckligare än geologer.

- Det gjordes faktiskt en undersökning om medellivslängd för naturvetare och då låg geologer i topp. Men det är för att vi är mycket utomhus och får hålla på med något vi brinner för. Inte för att vi har rosenkvarts i fickorna.

ANNONS
TT

Fakta: Kändisar och kristaller

Naomi Campbell avslöjade 2007 i en intervju att hon tar med sig en hel arsenal kristaller vart hon än reser och tror på deras helande kraft.

Katy Perry avslöjade 2014 för Cosmopolitan att hon inte skulle vara singel speciellt länge, tack vare sina stenar. "Jag har med mig mycket rosenkvarts, som drar till sig män. Jag kanske borde ta det lugnare med en ametist."

Efter att ha blivit utsatt för ett brutalt rån i Paris fick Kim Kardashian rådet att omge sig med kristaller för att rensa luften på negativa energier. Det hjälpte henne och inspirerade henne att designa en parfymflaska i form av en kristall.

Adele tog hjälp av kristaller för att övervinna sin svåra scenskräck. När hon skulle framträda på Grammygalan 2016 fick hon panik när hon inte hade stenarna med sig och hon beskrev det som det "värsta, mest katastrofala framträdande jag någonsin gjort".

Uma Thurman har stor tro på kristallernas kraft och tycker om att hålla i några för att få lugn och fokusera sig.

David och Victoria Beckham har huset fullt av kristaller, utplacerade för att sprida positiva energier.

Källa: People

ANNONS