Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terroråtalade Rakhmat Akilov (i grön jacka). Teckning från en tidigare dag i rättegången.

Känslosamt när vittnen berättar om lastbilen

De berättar om hur de räddade sig undan i sista stund, hur de såg andra skadas och dödas. Förhören är stundtals mycket känslosamma under förhandlingen mot Rakhmat Akilov, inte minst när en hälsning från en pojke som befann sig på Drottninggatan läses upp.

”Du har gjort mig illa, jag hoppas att du skäms”, läser målsägarbiträdet Mari Schaub från en lapp, där pojkens hälsning till Akilov står.

Därefter berättar hans mamma om hur hon varit med sina två barn på Drottninggatan i Stockholm, när hon plötsligt hör motorljudet.

Hon tar då tag i barnens jackor och sliter på så vis undan dem. Hon säger att något hon tänkt mycket på efteråt är att hon aldrig hann ropa och varna en av de kvinnor som kördes på.

En annan kvinna berättar om hur hon av någon anledning vände sig om och såg lastbilen.

- Det är ofattbart att vi lever. Jag fattar inte varför jag vände mig om, men det var det enda som räddade oss.

Rätten gick under torsdagen igenom vad som hände på Drottninggatan mellan korsningarna Barnhusgatan och Kungsgatan. I det här området dödades fyra personer, tre kvinnor och en man. Drygt 40 personer utsattes för mordförsök, anser åklagare Hans Ihrman. Flera av dessa vittnade i rätten och det var ofta känslosamt. Vid några tillfällen hörs gråt på åhörarläktaren.

Akilov erkänner mordförsök i flera fall, men vill också vänta med att ange sin inställning gällande många av målsägarna. Även om försvaret fått se övervakningsfilmer från platsen har det varit svårt att identifiera individerna och vilken fara de varit utsatta för, förklarar hans advokat Johan Eriksson under förhandlingen.