Köttursprung ska redovisas på restaurang

Regeringen vill att ursprungsland för kött och fisk redovisas på restauranger och i storkök. Nu ska Livsmedelsverket utreda vad som krävs för att EU-kommissionen ska godkänna en sådan obligatorisk märkning.

ANNONS
|

Köttprodukter är i dag ursprungsmärkta i butiker, men det finns ingen liknande regel för restaurangkött.

Per Bolund har tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tidigare uppmanat restaurangbranschen att frivilligt redovisa ursprung på sitt kött, en uppmaning som branschorganisationen Visita ställt sig bakom. Men intresset har varit svalt. Därför vill regeringen nu införa ett obligatoriskt krav på restauranger och storkök att tydligt redovisa ursprungsland för kött och fisk.

- Konsumenterna har rätt att få den här informationen, oavsett om man köper i butiken eller på restaurangen. Vi vet också att svenskarna vill ha information. I butikerna har konsumenterna förändrat sina köpvanor, säger Bolund.

ANNONS

- Risken är att det importerade köttet som svensken väljer bort i butiken tar vägen via restauranger och storkök, så att det blir mindre svenskt kött där.

EU måste godkänna

Regeringen kommer på torsdag formellt ge Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med Konsumentverket undersöka vad som krävs för att EU-kommissionen ska godkänna förslaget, vilket måste till för att nationella bestämmelser om ursprungsmärkning ska kunna införas. Finland fick tidigare i år avslag på en liknande ansökan.

- Finland omarbetar nu sin ansökan och avgränsar den till kött och fisk, vilket vi också gör. Vi tittar på de fall som granskats av EU-kommissionen. Till exempel Frankrike och Irland har ett godkännande, säger Bucht.

Skuggar Finland

I anmälan till EU behöver landet visa på samband mellan kvalitet och ursprung samt kunna visa att konsumenterna efterfrågar ursprungsmärkning.

Det är oklart när en svensk ansökan kan vara färdig.

ANNONS

- Jag törs inte säga det. Finland är på väg in med sin omarbetade ansökan och vi skuggar dem. Vi ska inte göra om deras misstag, säger Bucht.

TT

Fakta: Ursprungsmärkning av livsmedel

Fisk, kött av nöt, gris, lamm, get och fågel, samt vissa andra livsmedel som exempelvis honung, frukt och olivolja ska märkas med var produkterna kommer från.

För andra livsmedel ska ursprung anges om konsumenten annars kan bli vilseledd.

När det gäller nötkött finns speciella regler. Märkningen "Ursprung Sverige" innebär att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Importerat kött som mals till köttfärs i Sverige får inte kallas "svensk köttfärs" eller vara märkt med svensk flagga.

Kött från svin, får, get och fågel ska ursprungsmärkas när det är färskt, kylt eller fryst. De reglerna gäller exempelvis inte om köttet värmebehandlats, rimmats, panerats eller kryddats/marinerats.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS