Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmning från drönare kan åter bli tillåtet. Arkivbild.

Kameror på drönare kan tillåtas igen

Efter en omstridd dom i höstas blev det i princip förbjudet att fotografera och filma från drönare. Nu vill regeringen ändra på det.

Drönarkameror ska enligt utslaget i Högsta förvaltningsdomstolen betraktas som övervakningskameror – och för att få använda sådana krävs tillstånd från länsstyrelsen, vilket är svårt att få. Kritiken mot domen var hård på vissa håll.

SVT ansåg att domen skulle innebära problem, inte bara för public service utan "de flesta som i dag gör tv", sade programchefen Ulf Johansson. Branschorganisationen UAS Sweden befarade att tusentals jobb skulle gå förlorade.

- Nu vill vi ändra på lagstiftningen så att man inte längre ska behöva tillstånd för drönarkameror, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Förslaget, som på måndagen gick ut på remiss, blir så småningom en proposition, och Johansson tror att riksdagen kommer att gå på regeringens linje. Till sommaren kan den nya lagen träda i kraft.

Många kommer att påverkas av de nya drönarreglerna, bland annat personer som jobbar inom skogs- och jordbruk, med räddningsarbete eller med journalistik. Morgan Johansson påminner dock om att annan lagstiftning som kan vara aktuell i sammanhanget är oförändrad.

- Till exempel de lagar som säger att man inte får ägna sig åt kränkande fotografering. Och man får förstås inte heller ofreda någon. Den vanliga straffrättslagstiftningen ligger fast, säger han.