Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten utreder om samtliga vuxna i en familj ska stanna hemma om någon har fått ett positivt provsvar på covid-19.
Folkhälsomyndigheten utreder om samtliga personer över 16 år i en familj ska stanna hemma om någon har fått ett positivt provsvar på covid-19. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Kan tvingas stanna hemma om familjemedlem har covid-19

Personer som bor tillsammans med någon som har covid-19 kan snart bli beordrade att stanna hemma. Ett sådant läkarbeslut ger rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan.
– Det är att ge förutsättningar för dem som inte kan arbeta hemifrån, om någon i hushållet är smittad, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad till Ekot.

I början av september berättade Folkhälsomyndigheten att man utreder nya regler för stoppa spridningen av covid-19, med fokus på att förhindra lokala utbrott.

– Det kan till exempel vara att vuxna i ett och samma hushåll ska stanna hemma i avvaktan på provtagning, och undvika kontakt med andra. Vi gör det här för att hitta ett tydligare system, och lämna det här med frivillig karantän, sa myndighetens generaldirektör Johan Carlsson på en presskonferens.

I dagsläget rekommenderas den som bor med en covid-19-smittad person att undvika nära kontakter med andra under inkubationstiden på två veckor. Strängare än så har det inte låtit och Försäkringskassan har inte ersatt den som stannar hemma för säkerhets skull bara för att den bor med en smittad.

Men snart kan striktare regler vara på ingång, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Om förslaget får grönt ljus kommer behandlande läkare rekommenderas att besluta att personer över 16 år, som bor i samma hushåll som en bekräftat smittad, ska stanna hemma.

Får pengar från Försäkringskassan

Ett sådant läkarbeslut ger rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan.

– Det är att ge förutsättningar för dem som inte kan arbeta hemifrån, om någon i hushållet är smittad, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad till Ekot.

Regionens smittskyddsläkare kan enligt smittskyddslagen besluta om strängare restriktioner, som isolering, om någon bryter mot förhållningsreglerna som deras behandlande läkare gett dem. Det är dock svårt för myndigheterna att se till att reglerna efterlevs.

– Nej, vi har ingen tillsyn, utan det bygger på frivillighet. Jag tror att de flesta kommer följa förhållningsreglerna, för man vill inte smitta andra. Det finns så klart alltid de som inte följer lagstiftningen, men då spelar det nog ingen roll vilka kontrollmöjligheter vi har heller, säger Bitte Bråstad till Ekot.

Att detta kan bli aktuellt just nu beror på att smittspridningen i landet är förhållandevis låg. Hade alla som bor med en smittad person stannat hemma i ett tidigare skede skulle det ha påverkat samhället negativt, menar Bitte Bråstad.

– Nu är det ett gynnsamt läge och vi ser om vi kan göra den här rekommendationen för att få ner smittan ytterligare.