Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Arborelius efter det att han tagit emot den trekantiga hatten, birettan, som alla kardinaler bär.

Kardinal Arborelius fick sin hatt och ring

Sverige har fått sin första kardinal någonsin. En överväldigad Anders Arborelius tog emot kardinalshatten och kardinalsringen av påve Franciskus.

Peterskyrkan i Rom var rödprickig av kardinaler när Anders Arborelius blev kardinal tillsammans med fyra andra. Sedan de fem nya kardinalerna bett trosbekännelsen och avlagt sina löften fick de ta emot den röda hatten, birettan, och en ring.

Som avslutning omfamnade de nya och gamla kardinalerna varandra, något som tog sin tid eftersom det nu finns 225 kardinaler, 121 under 80 år och 104 som är äldre.

"Jag är överväldigad av högtiden och inte minst av mötet med de andra kardinalerna som tog emot mig i sin krets. De visade ett stort intresse för Sverige och för mig", säger kardinal Arborelius i ett pressmeddelande.

Flyttar inte

- Det är historiskt. Sverige har aldrig haft en kardinal förr, säger Ulla Gudmundson, tidigare Sveriges ambassadör vid den Heliga Stolen, Vatikanen.

Även om kardinal är kyrkans näst högsta ämbete kommer Anders Arborelius vardag förmodligen att vara sig rätt lik.

- Jag tror inte att han flyttar till Rom. Franciskus vill ha en kardinal som är svensk och kan Sverige. Hans viktigaste uppgift blir att lägga örat mot rälsen i Sverige.

Utnämner påvar

Kardinal är en titel inom den romersk-katolska kyrkan för dem som ingår i kardinalkollegiet som fungerar som ett råd till påven. Det är också kardinalerna som utser nya påvar.

Anders Arborelius kan alltså bli nästa påve. Åtminstone i teorin, något biskopen själv dock betraktar som "en omöjlighet".

- Formellt är det ju naturligtvis så, men det är helt uteslutet. Som svensk är man trots allt lite i marginalen och då har man inte samma insikt i hur världskyrkan fungerar som någon som befinner sig mer i centrum, sade han nyligen i en intervju med TT.

Över 400 svenskar närvarade vid dagens konsortium. Bland kardinalens särskilt inbjudna gäster fanns ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.