Karolinska institutet utreder falsk forskare

En person, knuten till Karolinska Institutet, har publicerat flera artiklar i vetenskapliga tidskrifter där han diskuterar risken med vacciner. Problemet är bara att personen inte finns. Åtminstone inte på KI.

ANNONS
|

Karolinska Institutet utreder nu den namngivne forskare som säger sig vara knuten forskare till lärosätet, rapporterar Ekot.

I flera artiklar i vetenskapliga tidskrifter har han diskuterat risken med vacciner, och till exempel ifrågasatt HPV-vaccin. Omfattande efterfrågningar har gjorts vid den institution han sagts tillhöra och vid KI i övrigt utan att man har kunnat hitta mannen, enligt KI:s presschef Peter Andreasson.

- Det är något oerhört allvarligt just att det är en person som inte finns hos oss, inte är anställd eller knuten till KI, ändå uppger sig vara det. Det är helt oacceptabelt, säger han till Sveriges Radio.

ANNONS

Artiklarna sprids nu via olika hemsidor. De började dyka upp redan under 2014, men först nu har KI reagerat på uppgifterna, säger Andreasson.

- Jag tror helt enkelt att han har fallit utanför vår radar. Vi försöker ju ha bevakning av alla de tusentals plattformar som finns numera. Problemet är att vi inte har total koll. Och den här personen har vi uppenbarligen missat.

Trots upprepade försök att hitta kontaktuppgifter till mannen eller se om det är en person som kanske tidigare varit anställd har KI gått bet.

- Det finns inga spår efter den här personen på den här institutionen eller på KI överhuvudtaget.

TT
ANNONS