Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Katter förstår att det är de det handlar om när man säger deras namn.

Katter kan särskilja sitt namn från andras

Katter har – precis som hundar – förmåga att särskilja sitt namn från andra talade ord. Det konstaterar japanska forskare efter att ha studerat närmare 80 katter.

Maja, Sigge, Smulan och Findus. Det är några av de 20 populäraste kattnamnen i Sverige, åtminstone om man ska tro veckotidningen Hemmets Journal.

Men lystrar din håriga vän när du ropar dess namn? Och – i så fall – är det verkligen namnet den reagerar på?

Sedan tidigare vet man att hundar har förmåga att skilja vissa ord från andra, men vad gäller katter är kunskaperna sämre. I ett försök att råda bot på detta har de japanska forskarna analyserat 78 katter som antingen framlevde sina dagar i vanliga hushåll eller på något av de många kattkaféer som finns i landet.

I den aktuella undersökningen, som presenteras i Scientific Reports, sade antingen en av forskarna eller kattens ägare fyra olika ord, snarlika kattens namn, följda av kattens riktiga namn.

Att katten reagerade på sitt namn definierades som om den, när namnet sades, antingen rörde på öronen, huvudet eller svansen alternativt gav ifrån sig ljud. Dessutom krävde forskarna att den skulle reagera på det första ordet som sades, men sedan med ett minskande intresse för de tre andra.

Forskarna konstaterar att katter har förmåga att särskilja sitt namn från andra talade ord, även när en okänd person säger det. Förmågan var densamma bland "hemmakatter" som bland kafékatter, även om de senare lättare blandade ihop sitt eget namn med de andra katternas namn. Kanske, spekulerar forskarna, på grund av att kafékatter oftare hör sina namn ropas upp samtidigt som de andra namnen.