En promenad är okej, men inte att handla eller att åka kollektivt. Arkivbild.

Kaxiga 40-talister vill inte isolera sig

Myndigheterna är tydliga: Alla över 70 bör avstå från sociala kontakter för att minska smittspridning och undvika att många blir allvarligt sjuka. Men långt ifrån alla följer råden.
– De är som trotsiga tonåringar, säger Ingmar Skoog på Centrum för åldrande och hälsa.

ANNONS

Ekonomin går i kras, hela Sverige jobbar hemma och de unga skippar skolan, fester och evenemang. Allt för att de äldre ska skonas från coronaviruset. Men många av dem som löper den högre risken vill inte bli hjälpta.

Sedan Folkhälsomyndigheten uppmanade personer över 70 år att helt undvika sociala kontakter har många noterat att pigga pensionärer fortfarande rör sig ute bland folk, och obekymrat åker kollektivt, shoppar och umgås.

– Det är inte så jättekonstigt, det är samma som de yngre som säger att de inte tillhör någon riskgrupp och kan leva som vanligt. Yngre äldre är pigga med en helt annan attityd än förr, 70 är det nya 20, säger Ingmar Skoog, professor och överläkare och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Det är svårt att ta till sig att man tillhör en riskgrupp bara för att man fyllt 70, förklarar han. Men det handlar också om tilltalet i uppmaningen.

Käckt tilltal

– Det är ett käckt tilltal, som är svårt att ta till sig när man säger att äldre ska stanna hemma. Man måste förklara "Så här är det, som äldre tillhör man en riskgrupp, och om man blir sjuk innebär det en stor påverkan på vården".

Att undvika sociala kontakter och hålla sig inne är helt enkelt en solidaritetshandling, förklarar han, och det budskapet måste gå fram. 40-talisterna, som nu är 70 och däröver, är en generation som är van att sätta agendan själv, enligt Ingmar Skoog.

– De var de första att göra tonårsrevolt, de införde förskolor när de hade småbarn och de lyfte också fram åldrandet. Vi äldreforskare brukar skoja om att åldrandet nu blir inne.

Det är också den första generationen som är pigg vid 70 år, förklarar han.

– De är vana att göra som de vill, som trotsiga tonåringar, säger Ingmar Skoog.

"Kaxig generation"

Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, bekräftar hans uppfattning.

– Vi är en kaxig generation, vi 40-talister. Många av oss är väldigt självständiga, och tänker 'det där klarar väl jag', säger hon.

ANNONS

Både hon och Christina Tallberg, ordförande i PRO, är förfärade över alla de äldre som nu struntar i rekommendationerna om isolering.

– Från organisationens sida är vår tydliga hållning att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation. Det är ett gemensamt förhållningssätt i PRO, som handlar om att vi äldre ska bidra till att minska smittspridningen för att inte vården ska belastas, säger Christina Tallberg.

Hon ska nu skriva brev till organisationens 320 000 medlemmar om vikten av att följa råden. Eva Eriksson på SPF Seniorerna har också skrivit till sina medlemmar

– Det är så viktigt att undvika folksamlingar.

Johanna Cederblad/TT

Äldre vill inte sitta hemma. Arkivbild.
Äldre vill inte sitta hemma. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg
Stanna hemma, och ta hjälp med att handla mat, uppmanar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är över 70 år att stanna hemma. Erfarenheterna från Kina och Italien visar att personer som är 70 år och äldre är en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla som är 70 år och äldre att stanna hemma. Till exempel att låta bli att åka buss och tunnelbana, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. I stället uppmanas äldre att ta hjälp av anhöriga eller grannar för att exempelvis handla mat. Däremot är det enligt Folkhälsomyndigheten bra att gå ut och promenera, utan att gå in i affärer.

Genom att skydda äldre från sjukdom och även skydda andra från att smittas avlastas sjukvården. Folkhälsomyndigheten ser alltså isoleringen av äldre som ett sätt att hjälpa samhället igenom coronakrisen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS