Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD: Budget med S hotar Alliansen

KD:s Ebba Busch Thor varnar för Alliansens framtid om C och L budgetsamarbetar med S.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor presenterade KD:s budgetmotion på torsdagen. Hon hoppas dock fortfarande att Allianspartierna ska kunna enas om en gemensam budgetreservation i riksdagen.

Men Centern och Liberalerna har öppnat för att ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna är möjligt.

KD-ledaren varnar för att det kan bli svårt att återuppliva Alliansen senare om ett sådant budgetsamarbete blir av.

- Sist ett borgerligt parti hade ett budgetsamarbete med S tog det över tolv år för Alliansen att komma tillbaka, säger Busch Thor.

Dörren öppen

Liberalernas Jan Björklund uppgav i onsdags att även om L skulle inleda ett budgetsamarbete med S så siktar han på att återuppväcka Alliansen till nästa val.

Ebba Busch Thor skickar budskapet till C och L att om man vill ha igenom mycket Allianspolitik så sker det bäst genom en Alliansregering. Hon förklarar också att en anledning till att KD inte skulle samarbeta med Stefan Löfven är att hon inte har tillräckligt förtroende för honom för det.

Busch Thor antyder även att hon är villig att låta C och L få med mer av sin politik i en gemensam budgetreservation i riksdagen.

- Det handlar om att ha en liten dörr öppen för fler Allianspartier att skriva ihop sig om en gemensam reservation, säger hon.

Lägre skatt och höjd moms

Förslagen i KD:s budgetmotion är kända sedan tidigare. De fokuserar bland annat på satsningar på sjukvården och äldreomsorgen. Motionen innehåller också skattesänkningar, både för de med lägre inkomster med ett par hundralappar, för de som betalar statlig skatt och särskilda skattesänkningar för familjer.

Nya förslag är 450 miljoner kronor mer till kriminalvården och 70 miljoner kronor mer till Åklagarmyndigheten 2019.

Satsningarna finansieras bland annat genom höjd moms, besparingar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, slopade statliga subventioner för bostadsbyggande och sänkt ränteavdrag.