Kristdemokraternas EU-kandidat Sara Skyttedal och partiledare Ebba Busch Thor presenterar partiets EU-valmanifest.
Kristdemokraternas EU-kandidat Sara Skyttedal och partiledare Ebba Busch Thor presenterar partiets EU-valmanifest.

KD: Gör EU lagom igen

Stopp för medlemskapsförhandlingar med Turkiet och EU-täckande tillstånd för att typgodkänna kärnkraftreaktorer är två förslag som Kristdemokraterna (KD) går till val på i EU-valet. Gör EU lagom igen, är den övergripande parollen för partiets valmanifest.

ANNONS
|

Mycket av manifestet handlar om vad partiet vill stoppa. Det handlar särskilt om förslag som lagts inom vad som kallas den sociala pelaren, där KD bland annat säger tvärt nej till EU-reglering av saker som föräldraledighet, arbetsrätt och socialbidrag.

- Det ska inte EU syssla med, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor när hon tillsammans med Sara Skyttedal, partiets toppkandidat till EU-parlamentet, presenterar manifestet drygt tre veckor inför det att valet äger rum.

ANNONS

I grunden EU-vänner

Hon tillägger att KD i grunden är EU-vänner.

- Vi vill värna EU-samarbetet genom att göra det lagom igen, säger hon.

Ökat samarbete behövs på andra områden, enligt KD. Men då handlar det om saker som den inre marknaden, handel, klimat, livsmedelsregler och energi.

När det gäller EU:s utrikespolitik stöder KD EU-kommissionens förslag om att minska de tillfällen där enskilda medlemsländer kan lägga in sitt veto mot utrikespolitiska beslut. Busch Thor anser att vetorätten begränsar EU:s diplomatiska möjligheter, vilket hon tycker blev tydligt när Italien kunde stoppa ett EU-erkännande av Juan Guaidó som övergångspresident i Venezuela tidigare i år.

KD har även tagit in partigruppen EPP:s förslag om att stoppa EU:s medlemskapsförhandlingar med Turkiet, som har pågått sedan 2005 men legat på is i många år. Detta sedan utvecklingen i Turket går åt fel håll när det gäller EU:s kärnvärden, som demokrati, rättsstatsprinciper och mänskliga rättigheter, enlig partiets valmanifest.

"Det ska vi värna"

Samtidigt trycker både Skyttedal och Busch Thor på vikten av att EU fortsätter samarbetet med Turkiet när det gäller migration, handel och ekonomi.

ANNONS

- Det ska vi värna. Men de kan inte ha kvar sin status för att bli ett EU-land när de agerar så här, säger Busch Thor.

EU-gemensam lagstiftning på livsmedelsområdet behövs också, enligt KD-manifestet.

- Svenska livsmedelsproducenter har svårt att exportera en del av sina varor till följd av brist på gemensam lagstiftning, säger Busch Thor.

Som exempel nämner hon svenska mejeriprodukter som i regel berikas med D-vitamin, vilket är förbjudet i vissa EU-länder om de ska klassas som ekologiska. Även när det gäller definitionen av vegetariska produkter vill KD se gemensamma regler.

- I Sverige får inte en vara som innehåller ägg marknadsföras som vegetarisk, men får det i andra områden, säger KD-ledaren.

ANNONS

KD vill enligt manifestet även underlätta för en snabbare utbyggnad av kärnkraft i EU, med en gemensam process för att godkänna reaktortyper för att undvika tidskrävande och dyra tillståndsprövningar i land efter land inom unionen.

- Nästa steg måste nu tas för att få stordriftsfördelar när det kommer till kärnkraften, säger Busch Thor.

Hon ser flera möjliga vägar att gå, antingen genom att ge nationella myndigheter mandat att ge tillstånd som gäller i hela EU eller att en EU-myndighet tar över ansvaret för tillståndsprövningen.

TT

Fakta: KD:s valmanifest i korthet

Kristdemokraterna har drygt tre veckor inför EU-valet den 26 maj presenterat ett valmanifest, med rubriken "Make EU lagom again" (Gör EU lagom igen). Manifestet bygger till stor del på det bredare europapolitiska program som partiet tidigare har presenterat, kryddat med inslag av politiska ställningstaganden från KD:s partigrupp i EU-parlamentet: EPP.

Fokus är inställt på fyra förslag, som partiet redogör för i en separat promemoria:

- Ny gemensam lagstiftning på livsmedelsområdet

- Stärk EU som utrikespolitisk aktör

- Stoppa medlemskapsförhandlingarna med Turkiet

- Skapa en gemensam EU-process för godkännande av kärnkraftreaktorer

Källa: KD

ANNONS