KD-ledaren redo ge bort reaktorer

KD-ledaren Ebba Busch Thor tar ett nytt steg på sin nya kärnkraftsvänliga linje. Hon är öppen för att staten ger bort reaktorer för att de ska drivas vidare.

ANNONS
|

Busch Thor gav det nya beskedet om KD:s energipolitik i TV4:s partiledarutfrågning.

Hon tror inte att Sverige klarar de nationella utsläppsmålen utan att befintliga atomreaktorer drivs vidare. Hon är oroad för Vattenfalls beslut att lägga ned Ringhals 1 och 2.

- Om Vattenfall som äger Ringhals 1 och 2 inte är berett att ompröva sitt beslut att lägga ned dem nu när vi behöver mer el i Sverige, då tycker jag att svenska staten ska se sig om i fall någon annan vill ta över driften, sade Busch Thor.

ANNONS

Ge bort

Hon tror inte att det är omöjligt och hävdar att svensk kärnkraft har blivit mer lönsam på sistone.

- Jag är till och med beredd att gå så långt och säga att vi kan ge bort dessa reaktorer.

Hon påpekade att Ringhals 1 och 2 står för åtta procent av svensk elförsörjning.

Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Gustav Fridolin fick först efter utfrågningen, där även Moderatledaren Ulf Kristersson deltog, tillfälle att kommentera Busch Thors utspel.

- Riksdagen har ett väldigt tydligt uppdrag till Vattenfall att bedriva sin verksamhet på ett affärsmässigt sätt. Och då tror jag inte att det går ihop att ge bort kärnkraftverk, nej, säger Stefan Löfven och skrattar till.

Fridolin säger:

- Vi har världens chans att bygga förnybart. Då ska vi inte skänka bort kärnkraft som är gammal, dyr och smutsig, säger han till TT.

ANNONS

I Expressens partiledardebatt för två veckor sedan gav Busch Thor sitt första nya kärnkraftsbesked, som innebar att hon vill arbeta för att befintliga reaktorer får förlängd livslängd så att de kan drivas längre.

Det överraskade KD:s dåvarande klimatpolitiska talesperson som hävdade att utspelet inte förankrats i partiet.

Gillar snabba tåg

Även Moderatledaren Ulf Kristersson fick frågor om klimatpolitiken. Han tyckte att det är fel att försöka begränsa flygandet med en flygskatt och att moralisera över att folk flyger utomlands på semester.

Kristersson vill i stället införa dyrare start- och landningsavgifter för flyg som inte blandar i biobränsle i tankarna.

Moderatledaren var också emot att satsa på dyra höghastighetståg.

- Jag gillar snabba tåg, men ännu mer punktliga tåg, sade Kristersson.

Miljöpartiets Gustav Fridolin vill både ha höghastighetståg och se till att dagens tåg går i tid. Han lovade att med MP:s politik så kommer svenska tåg 2028 att vara lika punktliga som de i Schweiz.

Svårt med lådcykel

Fridolin försvarade elcykelstödet och avvisade ett påstående om att stödet framför allt är populärt hos medelklassen i Stockholm som "trams". Enligt Fridolin är stödet viktigt för att få människor att välja bort bilen.

ANNONS

MP vill också göra parkeringar vid köpcentrum utanför stadskärnor dyrare genom en ny skatt. Partiets trafikpolitiska talesperson har hånats av politiska motståndare, men hyllats av cykelvänner i sociala medier, för att ha sagt att lådcyklar kan vara ett alternativ.

Fridolin tyckte att de som är hånfulla "fjantar sig" och försöker dölja att något måste göras för att minska utsläppen. Han sade dock:

- Jag skulle inte kunna få ned mina ganska bråkiga ungar i en lådcykel när jag ska handla.

TT
ANNONS