Kristdemokraterna presenterar elva punkter som ska stimulera bostadsägande. Arkivbild.
Kristdemokraterna presenterar elva punkter som ska stimulera bostadsägande. Arkivbild.

KD motionerar för att fler ska äga bostad

Byggsubventionerna för hyresrätter skapar en snedvriden bostadsmarknad med dyrare boendekostnader på sikt. Det anser Kristdemokraterna, som presenterar elva förslag på bostadsreformer.

ANNONS
|

"När höger och vänster nu (försöker) samsas i januarikonstellationen blir resultatet närmast en hyresfixering", skriver KD:s partiledare Ebba Busch Thor och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed på Dagens Nyheters debattsida.

"Hyresrättsfokuset är svårbegripligt när cirka 70 procent i dag bor i eget ägda bostäder och än fler vill äga", skriver de.

Partiets budgetmotion innehåller elva punkter som ska främja eget ägt boende. KD föreslår bland annat att kreditrestriktionerna mildras och att taket för fullt ränteavdrag sänks. Partiet vill också se en ändring av tomträtten, så att husägare ska kunna betala en tomträttsavgift till en fast, nationell ränta i stället för att köpa loss hela tomten, och ett höjt bostadsbidrag.

ANNONS

För att stimulera unga att debutera på bostadsmarknaden föreslår Kristdemokraterna en skattereduktion på tidigt bostadssparande och statliga lån till förmånliga räntor för kontantinsatsen.

Kristdemokraternas fullständiga budgetmotion presenteras under fredagen.

TT

ANNONS