KD ska våga vara annorlunda

Kristdemokraterna måste våga prata om kristna värderingar om stödet för partiet ska öka. Det var rådet från den tidigare partiledaren Alf Svensson när han talade inför cirka 1 000 kristdemokratiska politiker i Jönköping.

ANNONS
|

Även den norske partikollegan, tidigare statsminister och partiledare för Kristelig folkparti Kjell Magne Bondevik uppmanade deltagarna på partiets kommun- och landstingsdagar att våga.

- Våga vara annorlunda, sade han och fortsatte:

- Vi måste som kristdemokrater vara annorlunda. Vi behöver inte fler liberalkonservativa eller socialistiska partier. Vi behöver ett parti som prioriterar annorlunda, som vågar föra in andra värderingar i politiken. Det spelar ingen roll om 90 procent är emot, tio procent innebär en kraftig förstärkning av Kristdemokraterna, sade Bondevik.

ANNONS

Viktig roll

- Jag håller med honom, jag har inte gett mig in i politiken för att vara som alla andra. Jag tror att kristdemokraterna har en väldigt viktig roll att spela i de kommande årens svåra integrationspolitiska debatt, sade partiledaren Ebba Busch Thor till TT.

I sitt inledningstal i fredags underströk hon bland annat betydelsen av ett "etiskt modersmål", att människor som kommer hit måste ta till sig de värderingar som gäller i den svenska samhällsgemenskapen och anstränga sig att bli svenskar.

Alf Svensson talade om en rädsla som funnits i partiet.

- Det har funnits personer som varit rädda för att prata om kristna värderingar. Men det handlar om att alla har samma värde och är unika, okränkbara varelser, sade han.

Nu börjar det

- Jag håller med om att det har funnits, därför att vi många gånger fått kämpa mot fördomen att man måste dela den kristna tron för att dela de kristna värderingarna och det måste man ju inte, sade Ebba Busch Thor.

ANNONS

Budskapet från henne var tydligt när kommun- och landstingsdagarna avslutades.

- Valrörelsen börjar nu, den börjar inte i augusti några veckor före valet. Vi behöver börja den nu.

Alf Svensson själv utesluter inte att han kommer att delta även i årets valrörelse.

- Jag vet inte, vi får se. Jag är ju 80 år, sade han till TT.

Direkt efter att kommundagarna avslutades höll Busch Thor sitt första valtal på Hoppets torg inne i Jönköping där budskapet var att vården blir partiets viktigaste fråga och att det är KD som bäst värnar välfärden. Hon upprepade också anklagelsen mot statsminister Stefan Löfven att han fört sjukvården tillbaka ett decennium.

TT

Fakta: Talespersoner

På kommun- och landstingsdagarna presenterade partiet sina viktigaste talespersoner, eller frontpersoner som KD väljer att kalla dem.

EU-parlamentarikern Lars Adaktusson tar hand om integrationsfrågorna.

Vice partiledaren Jakob Forssmed ansvarar för äldrefrågorna utöver att han är ekonomiskpolitisk talesperson sedan tidigare.

Gruppledaren Andreas Carlson tar trygghetsfrågorna.

Ordförande i civilutskottet Caroline Szyber ansvarar för familjepolitiken.

Partisekreteraren Acko Ankarberg tar hand om sjukvårdspolitiken.

Källa: KD

ANNONS