Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inför KD-dagen i Almedalen föreslår ledaren Ebba Busch Thor åtgärder för polisen och höjda vårdlöner. Arkivbild.

KD: Vår polisreform misslyckades delvis

Alliansinitiativet att omorganisera polisen har delvis misslyckats enligt Kristdemokraterna. Inför KD-dagen i Almedalen föreslår partiet en ny plan för polisen – och höjda löner till vårdens sommarpersonal.

Att den tidigare Alliansregeringen ville omorganisera polismyndigheten var "både klokt och nödvändigt", skriver Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Andreas Carlson på Dagens Nyhters debattsida.

"Många delar i den nya organisationen, exempelvis sammanslagningen till en nationell myndighet, var också helt rätt. Men när ett mer fullständigt facit nu avtecknar sig måste politiken erkänna att resultaten i avgörande delar är nedslående och att den nya organisationen delvis är ett misslyckande."

Ettårig polisutbildning

Kristdemokraterna lastar också den nuvarande regeringen för att den tillåtit situationen eskalera. KD-topparna föreslår flera åtgärder för att vända på situationen; utöver höjda löner och fler poliser handlar det bland annat om en ettårig polisutbildning, mer mandat till lokala polischefer och att en polis ska knytas till varje skola.

På Svenska Dagbladets debattsida skriver Ebba Busch Thor och KD:s sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson att de vill höja lönerna för sjukvårdspersonal som arbetar i stället för att ta semester. De föreslår en 50-procentig löneförhöjning till all legitimerad personal som inte tar ut semester mellan veckorna 26 och 32.

"Förtjänar högre lön"

"Sannolikt medför förslaget inte bara kostnader utan också besparingar. Att administrera en vårdkö är en kostnad för landstingen", skriver de.

"Svenskar betalar höga skatter och förtjänar att få vård i tid. Samtidigt förtjänar svensk vårdpersonal en löneförhöjning. Genom att vi riktar den löneförhöjningen till sommaren kan vi korta vårdköerna och minska stressen för personalen i sjukvården och samtidigt höja lönerna."