KD vill att Sverige tar emot Natohjälp

Försvarsutskottet samlades på tisdagen till ett extrainkallat sammanträde med anledning av skogsbränderna. Under nära två timmar svarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Morgan Johansson (S) på oppositionens frågor. KD är kritiskt till regeringens insats och vill bland annat se att Sverige tar hjälp av Nato.

ANNONS
|

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson anser att det finns en otydlighet när det gäller ledningen för krisarbetet. Han vill bland annat se mer långtgående befogenheter för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Oskarsson är också av uppfattningen att Sverige borde begära hjälp från Natos civila försvarsmekanism.

- Det är väldigt viktigt, vi behöver alla resurser som finns tillgängliga, både från Sverige och Nato. All erfarenhet visar att det är bättre att ha fyra helikoptrar och sedan kunna skicka hem två jämfört med att i stället att ha för lite. Då riskerar branden att eskalera, säger Oscarsson till TT.

ANNONS

Alliansen oenig

Även Liberalerna är positiva till Natohjälp. Men Alliansen är inte samstämmig i frågan. Moderaternas talesperson i beredskapsfrågor, Beatrice Ask, anser att den hjälp som Sverige fått från EU och de nordiska länderna är tillräcklig i dagsläget.

- Det är ju så att man begär ju hjälp via de kanaler som finns och det har vi ju hittills fått i väldigt stor utsträckning. Därför har det (hjälp från Nato) inte varit aktuellt hittills, säger Beatrice Ask till TT.

"Onödigt" möte

Den uppfattningen delas av Åsa Lindestam (S), vice ordförande i försvarsutskottet. Hon ställer sig frågande till det extrainkallade sammanträdet, som skedde på initiativ av Centerpartiet. Lindestam anser att mötet i försvarsutskottet var "onödigt"

TT: Men kan det inte finnas en poäng i att träffas och diskutera tillsammans på den här nivån?

- Jo, det tror jag att det kan finnas efteråt när det är dags att utvärdera. Men mitt under bränderna känns det lite underligt att behöva träffas så här. Riksdagen jobbar ju inte exekutivt, det är det regeringen som gör.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version fick Beatrice Ask felaktig titel.

TT

ANNONS