Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KI-forskaren Ahmadreza Djalali är sedan april förra året fängslad i Iran och har dömts till döden. Arkivbild.

KI-forskare dödsdömd – Sverige fördömer

KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som har suttit fängslad i Iran sedan april förra året, har dömts till döden. Sverige har omedelbart tagit upp detta till högsta ort i Iran, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

"Med anledning av dessa allvarliga uppgifter tar vi omedelbart upp detta med iranska företrädare på hög nivå. Sveriges liksom EU:s inställning till dödsstraffet är väl känd. Vi fördömer tillämpningen av dödsstraff i alla dess former. Dödstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff som inte har någon plats i en modern rättsordning", skriver Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Hans fru fick besked via Djalalis advokater under gårdagen. UD agerar nu utifrån de uppgifter som finns och har tagit upp frågan med iranska företrädare på hög nivå.

- Det handlar om att arbeta både lokalt, inom EU och även här i den mån det går på alla diplomatiska nivåer, säger Lina Eidmark på svenska utrikesdepartementet till TT.

"Inget tomt hot"

Även människorättsorganisationen Amnesty International arbetar för fullt med att sätta press på den iranska regimen.

- Det är väldigt allvarligt. Iran är ett land som faktiskt dödar sina medborgare, det är inte ett tomt hot, säger Ami Hedenborg på Amnesty till TT.

Samtidigt är det omöjligt att spekulera i utgången, menar Ami Hedenborg. Det iranska rättssystemet är oberäkneligt och det har inte gått att ta del av de exakta åtalspunkterna.

Svårt att assistera

- Vi hoppas att UD gör allt de kan och agerar kraftfullt. Man måste ju hoppas att han ska friges. Vi har hittills inte sett vad det är han påstås ska ha gjort och anklagelserna mot honom är väldigt lätta att ifrågasätta, säger Hedenborg.

Djalali greps under ett besök i Iran förra året anklagad för spioneri. Under lång tid var han försvunnen och ingen visste vad som hade hänt med honom.

Ahmadreza Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

- Generellt kan jag säga att han är iransk medborgare, han är inte heller svensk medborgare, vilket gör det väldigt svårt för Sverige att assistera i den här typen av händelser, säger Lina Eidmark.