Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är viktigt att understryka att han enligt uppgift släppts, men alltså INTE är fri. Han har alltså försvunnit igen", skrev dottern Angela Gui i ett mejl till TT på tisdagen.

Kina: Gui Minhai gav sig av på egen hand

Oron växer för den svenske förläggaren Gui Minhai, som fortfarande inte hört av sig till anhöriga efter beskedet om att han släppts fri av kinesiska myndigheter. Den svenske förläggaren gav sig av "på egen hand" efter frigivningen, hävdar kinesiska UD.

För två veckor sedan informerades den svenska ambassaden om att Gui Minhai skulle friges den 17 oktober, enligt dottern Angela Gui. Men varken hon eller andra anhöriga har ännu hört av honom, skrev hon i ett uttalande i går.

Kina står dock fast vid att han släppts på fri fot.

- Efter frigivningen gav sig Gui Minhai av på egen hand, säger Geng Shuang, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet under en briefing, enligt AFP, och tillägger:

- Den kinesiska regeringen hanterar brott begångna av utländska medborgare i Kina i enlighet med lagen och kommer också att värna deras legitima rättigheter.

Svenska UD har bekräftat att man informerats om frigivningen, men vill inte gå in på detaljer.

- Jag kan bara konstatera att vi i närtid fick det här beskedet från kinesiska myndigheter, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD, till TT.

Knapphändig information

Nu bedrivs ett "intensivt" arbete för att få ut mer information genom kontakter med myndigheter i Kina, enligt Patric Nilsson.

- Det är viktigt för oss att få svar. Vi har utestående frågor och det är det som är fokus för vår dialog med kinesiska företrädare.

Enligt Angela Gui hörde nyligen en person som utgav sig för att vara hennes far av sig till den svenska generalkonsuln i Shanghai och hävdade att han vill vänta med att ansöka om svenskt pass då han vill ägna tid åt sin sjuka mor. Enligt dottern är hennes farmor dock inte sjuk.

Patric Nilsson vill inte kommentera om man fått kontakt med Gui Minhai, eller någon som påstått sig vara honom.

- Vi ska agera på ett sätt som vi tror gagnar den person som det handlar om. Och det gör att vi många gånger är rätt knapphändiga med det vi kommunicerar utåt.

Vill inte "recensera"

TT: Varför gick ni då ut och bekräftade att ni fått besked om att han ska ha släppts fri, när läget fortfarande är så pass oklart?

- I det här fallet var det en anhörig som valde att berätta detta. Och då frågar man oss om vi kan bekräfta vad vi har fått för besked från kinesiska sidan, vilket vi gjorde.

TT: Kan den informationen på något sätt försvåra det konsulära arbetet?

- Vi väger alltid in vad vi tror skulle kunna gynna eller vara kontraproduktivt för den personen som det handlar om. Det är något som vi måste göra. Men jag ska inte recensera det, utan snarare säga: vi har gjort det (bekräftat beskedet om frigivningen) men vårt arbete fortsätter.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand. Ungefär samtidigt försvann också fyra av hans kollegor, som senare släppts. De arbetade på ett förlag och i en bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen.