Kina: Gui Minhai ville inte träffa läkaren

Peking avvisar Sveriges protest rörande att den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai inte fått träffa en svensk läkare. Minhai har inte begärt att få träffa läkaren, enligt Kinas utrikesdepartement.

ANNONS

- Trots att den svenska läkaren kom utan inbjudan så informerade den kinesiska sidan Gui Minhai om att den svenska doktorn hade kommit för att undersöka honom, sade UD-talespersonen Geng Shuang vid en pressbriefing i Peking på fredagen.

- Så som jag förstår det hade den kinesiska sidan redan ordnat experter som diagnosticerat Gui Minhai. Hans mentala och fysiska hälsa är god, och han sade att han då inte ville träffa den svenska läkaren.

ANNONS

Enligt uppgifter till TT kallades den ställföreträdande kinesiska ambassadören i Stockholm på torsdagen upp till UD, där han fick motta en protest med anledning av att läkaren inte fick träffa förläggaren.

"Det kinesiska agerandet är oacceptabelt och bryter tidigare löften om att vår medborgare skall ges möjlighet att få träffa en svensk läkare", sade utrikesminister Margot Wallström (S) i samband med att protesten utdelades.

Geng säger att Kina informerat Sverige om vad som skedde vid läkarens ankomst och att man hoppas att Sverige respekterar detta.

TT-Reuters
ANNONS