Kinas ambassadör uppkallad efter gripande

Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har återigen gripits i Kina, enligt hans dotter Angela Gui. Svenska UD har kallat upp Kinas ambassadör med anledning av händelsen, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

ANNONS
|

Enligt dottern greps Gui Minhai i lördags av omkring tio civilklädda poliser när han befann sig på ett tåg mot huvudstaden Peking för en medicinsk undersökning på Sveriges ambassad, skriver The New York Times.

Poliserna steg på tåget när det stannade vid en station, och förde sedan bort förläggaren, enligt Angela Gui. Gripandet ska ha skett inför ögonen på två svenska diplomater som är verksamma vid konsulatet i Shanghai.

- Gruppen som bestod av omkring tio män i vanliga kläder bara kom in och tog honom av tåget och förde iväg honom, säger Angela Gui till NYT.

ANNONS

UD: "Största allvar"

Utrikesdepartementet har ingående kännedom om det inträffande, säger utrikesminister Margot Wallström till TT i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel. Hon tillägger att hon har blivit utlovad besked om Gui Minhais öde i samband med att Kinas ambassadör kallas upp.

- Nu har vi en förvärrad situation sedan i lördags morse och sedan dess så arbetar UD dygnet runt med den här frågan, berättar Wallström.

Uppkallandet av den kinesiska ambassadören i Stockholm har redan ägt rum, uppger Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö för TT.

- Vi har ju faktiskt bistått vår medborgare Gui Minhai. Det arbetet är obrutet och har pågått sedan 2015, säger Wallström om den svensk-kinesiske förläggaren.

Patric Nilsson, kansliråd på UD, sade tidigare till TT att händelsen hanteras med största allvar och att kraftfulla åtgärder har vidtagits på hög politisk nivå.

"Spela med öppna kort"

Centerpartiets representant i EU-parlamentet, Fredrick Federley är mycket kritisk till att den svensk-kinesiske förläggaren återigen frihetsberövats i Kina.

ANNONS

Federley har som engagerat sig i Gui Minhais fall tidigare och säger att han kommer han att försöka driva igenom en resolution i EU-parlamentet för att sätta press på Kina och kräva att den svensk-kinesiske förläggaren får en rättssäker process.

- Vi kommer att kräva tydliga och sanningsenliga bevis om Gui Minhai skulle ställas inför rätta i Kina.

Angela Gui säger till Radio Sweden i Sveriges Radio att hon oroar sig för sin pappa.

- Trots att jag inte är helt överraskad så var det såklart en chock. Jag är väldigt rädd att det innebär att hans tid i Kina blir ännu mer utdragen. Jag är väldigt orolig över att jag kanske inte får prata med honom igen på ett väldigt långt tag, säger dottern till Radio Sweden.

Medicinsk undersökning

Kinesiska myndigheter uppges ha meddelat svenska diplomater att Gui Minhai misstänks för att ha delat hemligstämplad information med svensk ambassadpersonal, och för att han träffat dem utan tillstånd, skriver NYT.

ANNONS

Dottern säger att hon inte vet mer om vad som hänt.

- Jag vet bara att allt har drastiskt försämrats, säger Angela Gui till tidningen.

Minhai skulle undersökas på ambassaden eftersom han har uppvisat symtom på att ha drabbats av sjukdomen ALS, skriver tidningen.

TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

ANNONS