På fredag kommer Högsta förvaltningsdomstolen beslut om licensjakt på varg. Arkivbild
På fredag kommer Högsta förvaltningsdomstolen beslut om licensjakt på varg. Arkivbild

Klart för avgörande om vargjakten

Högsta förvaltningsdomstolen är redo att meddela sitt beslut i den infekterade frågan om licensjakt på varg.

ANNONS
|

Beslutet, som kommer under fredagsförmiddagen, omfattar både en dom om förra årets jakt i Värmland, som aldrig blev av men som fortsatt vara aktuell i rent juridisk mening, och ett avgörande kring vargjakten 2017.

Licensjakten är planerad att starta 2 januari i Dalarna, Gävleborg, Värmland samt ett område runt gränsen mellan Värmlands och Örebro län. Totalt omfattar licensjakten 24 vargar, sex i varje område.

Fyra länsstyrelser har tagit beslut att tillåta jakt. Beslutet överklagades av bland annat Naturskyddsföreningen i respektive län, men godkändes senare av både förvaltningsrätten i Luleå och kammarrätten.

"Vad klagandena anfört och åberopat föranleder inte kammarrätten till annan bedömning än den förvaltningsrätten gjort", skrev kammarrätten i sitt domslut den 23 december.

ANNONS

Kammarrättens domar i de aktuella fallen överklagades omgående till Högsta förvaltningsdomstolen av en miljöorganisation som samtidigt yrkat på att licensjakten ska stoppas tills vidare.

Förvaltningsdomstolens avgörande väntas innehålla viktiga principiella svar om licensjakten på varg.

Fakta: Vargjakt

Licensjakten på varg planeras starta den 2 januari 2017.

Fyra länsstyrelser har tagit beslut om licensjakt. Det gäller sex vargar i Dalarna, sex i Gävleborg, sex i Värmland och sex i ett område runt gränsen mellan Värmland och Örebro län.

Jaktförordningen har ändrats så att beslut från hela landet avgörs i samma domstolar på respektive nivå. Besluten överklagades därför först till förvaltningsrätten i Luleå och sedan till kammarrätten i Sundsvall. Båda domstolarna gick dock på länsstyrelsernas linje.

I kammarrättens domar ges också två ytterligare föreningar – Nordulv respektive Wolf Association – så kallad talerätt, det vill säga att organisationerna har rätt att vara parter i vargjaktmål.

ANNONS