Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det klassiska sommarvädret – med sol varvat med moln och regn – håller i sig. Arkivbild.

Klassiskt sommarväder håller i sig

Det är ett varierande väder med sol varvat med moln och lokala regnskurar som Sverige bjuds på just nu. Under helgen och början av nästa vecka väntas det klassiska sommarvädret hålla i sig.

- Det kommer att variera på de flesta håll, så det är inte något område som sticker ut jättemycket, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI, till TT.

Tycker man om sol och värme är dock Götaland det säkraste kortet. En bit från kusten väntas de längsta solperioder med temperaturer upp mot 25 grader under lördagen. Uppskattas det motsatta är det i stället i området kring Jämtlands län som man ska vistas. Natten mot lördagen kan det komma kraftiga regnskurar med åska i södra Norrland.

Men även om sommaren hittills kan ha uppfattats som kall och blöt rör det sig om vanligt svenskt sommarväder, enligt Sofia Söderberg. Temperaturen i både juni och juli har hållit sig till genomsnittet för sommarmånaderna. Även om det har varit kallare i de norra delarna rör det sig endast om en eller två graders skillnad från hur det brukar vara så här års.

- Många vill säkert ha några dagar i alla fall av klarblå himmel och runt 25 grader, men det är egentligen inte det som är normalt, säger Sofia Söderberg.