Avfjällad psoriasis. Arkivbild.
Avfjällad psoriasis. Arkivbild.

Klimatvård mot psoriasis ännu omstritt

Tillgången till vårdresor till varmare klimat är fortfarande rena lotteriet för svårt psoriasissjuka, enligt en kartläggning i Dagens Medicin. Och det trots att Socialstyrelsen har nya riktlinjer om att sådan vård ska prioriteras.

ANNONS
|

Tio av Sveriges regioner svarar att de erbjuder så kallad klimatvård, medan nio inte gör det. Två har inte svarat. Och av områdena som säger nej uppger bara två att de nya riktlinjerna kanske kan leda till en förändring i praxis.

Argument som anges emot är bland annat att de nya bättre läkemedlen ska räcka, att resorna är för dyra och att det inte finns tillräckliga bevis för att de fungerar. Några klimathänsyn kring flygresorna nämns inte.

- Jag hade väntat mig att det skulle bli diskussioner kring de biologiska läkemedlen, där vi vet att det finns en ojämlik tillgång, säger Alexandra Karlén vid Socialstyrelsen till tidningen.

ANNONS

- Men i vissa regioner var klimatvård en av de hetaste frågorna.

Nya preparat har hjälpt väldigt många patienter de senaste åren. Men inte alla. Och Socialstyrelsens rekommendation är att klimatresor om minst tre veckor årligen erbjuds patienter som behöver det.

- Det handlar inte om några semesterresor där patienten åker och lägger sig i en solstol. Det vi förespråkar är ett tufft program, säger Marcus Schmitt-Egenolf, till Dagens Medicin. Han är dermatolog och har varit med och tagit fram riktlinjerna.

TT

Fakta: Psoriasis

Runt 300000 svenskar är drabbade av hudsjukdomen. För knappt var tionde av dessa är symtomen svåra.

Psoriasis orsakas av en inflammation i huden som ger mer eller mindre kraftiga utslag i form av röda fläckar som fjällar och ofta kliar.

Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer bör varje patient erbjudas en individuell genomgång av riskfaktorer samt stöd för att ändra levnadsvanor. Krämer med kortison, medicinsk fotvård samt – i svårare fall – "klimatvård med vårdteam i minst tre veckor" rekommenderas också.

Källa: Socialstyrelsen, Dagens Medicin

ANNONS