Klyftan Stockholm och övriga landet ökar

ANNONS
|

Stockholm utvecklas på bekostnad av övriga landet. Medierna är Stockholmsfixerade. Ju längre bort från Stockholm, desto mer negativ är bilden av Stockholm.

Det visar en rapport från Stockholms handelskammare, enligt SVT Stockholm. Hela 40 procent av dem som bor utanför Stockholms län upplever att motsättningarna mellan Stockholm och övriga landet har ökat under de senaste tio åren, visar rapporten.

- Det ser jag som väldigt allvarligt. Om människor tycker att motsättningarna ökar så riskerar vi att få ett mindre välfungerande land och en mindre välfungerande ekonomi, säger Fredrik Torehammar, näringspolitiskt expert på Stockholms handelskammare.

ANNONS

Enligt Torehammar tycker man sämre om Stockholm ju längre man bor från huvudstaden. Och klyftan syns även i den mediala debatten.

- Det finns irritation över att många nyheter upplevs vara Stockholmsfixerade, som att ombyggnaden av Slussen får större utrymme än flytten av hela Kiruna stad. Det finns skäl till självrannsakan, säger Fredrik Torehammar.

Drygt 2000 svenskar från övriga landet har fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm.

TT
ANNONS