Finansminister Magdalena Andersson (S) och Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betänkande har nu lämnats in till finansdepartementet. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Jämlikhetskommissionens ordförande Per Molander. Kommissionens betänkande har nu lämnats in till finansdepartementet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Kommissionsförslag för minskade klyftor klara

Ökad jämlikhet och starkare ekonomi i samhället går hand i hand, om staten har en mer framträdande roll i arbetet. Det är en av slutsatserna från jämlikhetskommissionens betänkande som nu lämnats till finansministern.
– Staten måste ta tillbaka initiativet, säger Per Molander, ordförande för kommissionen.

ANNONS

För två år sedan tillsatte regeringen en jämlikhetskommission för att ta fram förslag för att minska klyftorna i samhället. Nu är betänkandet klart och lämnat till finansministern med en rad olika förslag.

– Det här är ett enormt brett underlag. Men det viktiga som vi kan se är att det går att stärka ekonomin i samhället samtidigt som vi kan minska klyftorna, säger Per Molander.

Men för att detta ska bli verklighet pekar jämlikhetskommissionen ut ett par områden där de vill se att staten gör tydliga förändringar.

– En röd tråd vi kan se är att staten har abdikerat från sin uppgift på rätt många politikområden, säger Per Molander.

ANNONS

Tidiga insatser

Utbildning, bostäder och integration är några områden som kommissionen lyfter i betänkandet.

– Nyanlända som kommit de senaste åren hjälper det demografiska problem som funnits i Sverige med en åldrande befolkning. Men det gäller att flera insatser görs för att alla ska kunna bli etablerade i samhället, säger han.

Samtidigt trycker betänkandet på hur viktigt det är med tidiga insatser inom utbildningen för att förhindra att ojämlikheter växer fram. Insatser som på sikt också gynnar integrationen och bostadspolitiken.

– Ojämlikheten innebär att alla resurser inte utnyttjas till fullo i landet, säger Per Molander.

Victor Blomdahl/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS