Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunal stryper sitt ekonomiska stöd till Socialdemokraterna. Arkivbild.

Kommunal stryper stödet till S

Fackförbundet Kommunal stryper det ekonomiska stödet till Socialdemokraterna, skriver förbundsordföranden Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet.

Kommunal, LO:s största förbund, har tidigare gett partiet tre miljoner kronor per år.

Bakom beslutet ligger en vilja att modernisera fackföreningen – Baudin kallar det "gammaldags" att skicka en stor summa pengar till ett parti som sedan får förfoga fritt över dem.

- Detta är något vi diskuterat under lång tid, både inom förbundsstyrelsen och med alla avdelningsordföranden. Det finns en total enighet inom förbundet, säger han till TT.

Samarbetet mellan Kommunal och S kommer dock att förbli starkt, enligt Baudin.

- Vi har haft löpande kontakt med Socialdemokraterna och fört samtal om det här. Jag har varit tydlig med att det här kommer att stärka vår facklig-politiska samverkan och även gynna S. Vår samverkan fortsätter under mer moderna former, säger han.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att partiet känt till beslutet under en tid.

- Det är en avvägning Kommunal har gjort, och det är upp till dem. De har tagit fram en ny facklig-politisk strategi där de utvärderat arbetet för att kunna skapa ännu mer samverkan. Sedan är det klart att vi hade velat ha kvar de pengarna, säger hon till TT.

TT: Kommer ert samarbete att förbli starkt?

- Ja, absolut. Kommunal betonar att det är viktigt för dem att fortsatt hålla fast vid sin facklig-politiska samverkan med oss, och det ser vi också som oerhört viktigt. Vi har drivit många viktiga frågor tillsammans.