Justitieombudsmannen har utrett om Region Sörmland och åtta kommuner samordnat beslut. Arkivbild.
Justitieombudsmannen har utrett om Region Sörmland och åtta kommuner samordnat beslut. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/AP/TT

Kommuner undgår kritik – trots samordning

Justitieombudsmannen (JO) slår fast att det skedde en viss olämplig samordning mellan Sörmlandskommuner när journalister bad om uppgifter om smittspridning på äldreboenden. Men alla kommuner utom en undgår kritik.

ANNONS

Kommunerna och Region Sörmland JO-anmäldes i fjol sedan en journalist nekats en sammanställning av smittspridningen i äldreomsorgen. Alla kommuner avslog begäran och utredningen visar nu att kommunerna tillsammans med regionen tillsammans diskuterat hur begäran skulle hanteras.

JO skriver i beslutet att "personer i ledande befattning i flera av kommunerna och regionen redan i samband med att framställningarna kom in, drog upp riktlinjer för hur framställningarna skulle hanteras".

JO kan däremot inte slå fast att besluten fattades på osakliga grunder, eftersom det är oklart om information från samtalen fördes vidare till de personer som fattade besluten.

Omständigheterna kring beslutet som fattades i Gnesta är dock "sådana att det finns en risk för att det kan uppfattas som att beslutet inte fattades på objektivt sätt", skriver JO. Och den tillförordnade kommunchefen får kritik för det.

ANNONS

Dessutom kritiseras Region Sörmland för att ha gallrat en allmän handling och regiondirektören för att han raderade tre mejl efter att de begärts ut.

Rättad: I en tidigare version framgick det inte tydligt att JO ansåg att det skett en viss samordning.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS