Ett bi på väg mot en rapsblomma. Arkivbild.
Ett bi på väg mot en rapsblomma. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kommunerna där bin trivs

Sollentuna är utsedd till årets mest bivänliga kommun av Naturskyddsföreningen. Utan bin skulle vi få äta väldigt tråkig mat, enligt en biexpert.

ANNONS

— Var tredje tugga vi tar kommer från något som kräver pollinering av bin eller humlor. Framför allt är det färggrann och C-vitaminrik mat som skulle försvinna. Vi skulle äta gröt men ingen sylt, och väldigt lite kaffe, säger Eva Forsgren docent och biexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Hon har inte deltagit i arbetet med kommunrankingen men tycker att kommuner som arbetar för att göra det lättare för bin och andra pollinatörer att överleva är bra.

— Förändringar i miljön som exempelvis minskade naturbetesmarker har gjort att bina i Sverige inte klarar sig lika bra. De behöver blommor och platser att boa på, säger Eva Forsgren.

ANNONS

16 kan vara utdöda

En tredjedel av Sveriges cirka 300 vilda biarter är rödlistade, vilket innebär att de på något sätt är hotade eller på väg att bli. 16 arter har inte påträffats på länge och kan enligt Naturskyddsföreningen redan vara utdöda.

Men enligt deras rapport finns det kommuner som gör ett bra jobb med att bevara en schysst miljö som gynnar bin att leva gott och sprida pollen. Naturskyddsföreningen har skickat ut en enkät till landets alla kommuner och fått svar av 205. Kommunerna har fått svara på frågor om skötsel för vägkanter, om de omvandlar gräsytor till äng och om man planerar för slåtter av ängar. Andra frågor som tas upp är om man fasar ut kemiska bekämpningsmedel och stöttar bönder till ekologiskt jordbruk och har riktade informationsinsatser.

Sluta städa trädgården

Bland de kommuner som svarat placerar sig alltså Sollentuna, strax norr om Stockholm, i topp. På andra plats kommer Upplands Väsby och tredjeplatsen tar Linköping. Toppskiktet har, enligt Naturskyddsföreningen, ett omfattande arbete för att gynna pollinatörer och har handlingsplaner för framtiden.

För både kommuner och privatpersoner finns det saker man kan göra för att underlätta för bin och humlor, som också pollinerar.

— Man kan planera sin odling så att det finns olika blommor som blommar hela säsongen, det kan vara från mars till september beroende på var i landet man befinner sig, säger Eva Forsgren.

ANNONS

Att sätta upp bihotell av trä med små hål kan också vara bra. Men de flesta bin bor i markhöjd.

— Städa inte trädgården för noga. Ogräs är mat för bin och de behöver små grushögar eller liknande för att kunna boa. Humlor gillar övergivna sorkbon till exempel. Golfgröna gräsmattor är döden för bina.

Sveriges bivänligaste kommuner

1. Sollentuna kommun

2. Upplands Väsby kommun

3. Linköpings kommun

4 (delad). Borlänge kommun ,Tierps kommun, Helsingborgs stad, Karlstads kommun.

8. Göteborgs stad

9. (delad) Jönköpings kommun, Karlskoga kommun, Lunds kommun

12. (delad) Motala kommun, Växjö kommun

Källa: Naturskyddsföreningen

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS