Kraftig coronaökning – då kan det bli aktuellt med nya restriktioner i Sverige

Trycket på sjukvården har ökat snabbt i Sverige, när allt fler på nytt blivit sjuka i covid-19.
Två veckor före jul kallade regeringen därför till presskonferens – och gav besked om risken för nya restriktioner.
– Nu behöver vi ta den här situationen på allvar, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

ANNONS
|

Efter många månader med ett stabilt coronaläge har trycket på sjukvården ökat snabbt de senaste två veckorna. I Västra Götaland har exempelvis antalet patienter med covid-19 på sjukhusen blivit 59 fler bara sedan i måndags, vilket motsvarar en ökning med 32 procent på fem dagar.

Samma trend syns i Sverige som helhet, där omkring 1 300 patienter med covid-19 nu behöver sjukhusvård.

– Det är en tydlig ökning mot föregående vecka, säger Taha Alexandersson, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Regeringen har inga planer på åtgärder

Sverige har inte haft några formella restriktioner sedan i februari, och covid-19 upphörde att klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig i april. Men till följd av den snabbt ökande belastningen på sjukvården kallade regeringen Kristersson på fredagen till sin första presskonferens om pandemin.

ANNONS

– Vi behöver alla fortsätta ta ansvar och vara rädda om varandra, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Det är två veckor kvar till jul, tre veckor till nyår. Kan du lova att det inte införs några nya restriktioner före årsskiftet?

– Regeringen har inga planer på att införa den typen av restriktioner eller nya smittskyddsåtgärder. Vi följer utvecklingen noga och budskapet i dag är tydligt: Vi behöver alla ta ansvar, vara rädda om varandra, stanna hemma om vi är sjuka och vaccinera oss.

Rekommendationer finns kvar

Det ökade trycket på sjukvården är en följd av en ökad smittspridning i samhället, vilken varit förväntad under vintermånaderna. Samtidigt minns vården, och allmänheten, förra vinterns rekordhöga smittotal och återinförda åtgärder.

De rekommendationer som finns kvar handlar om just vaccination och att stanna hemma vid symptom. Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell ser inte behov av att ändra på den ordningen.

– Nej, vi har inga tecken på att det kommer behövas.

Hon hänvisar till att den beredskapsplan som lämnades till regeringen i april fortsatt gäller. Det innebär att myndigheten inte ser behov av nya åtgärder, så länge inte en ny virusvariant som kraftigt minskar vaccinationsskyddet dyker upp.

Ny variant av omikron sprids i Sverige

Likt förra vintern är det nu ett coronavirus tillhörande gruppen omikron som dominerar i Sverige. Det är visserligen en ny undervariant som sprids, som till viss del kan ta sig förbi immunförsvaret, men vaccinerna bedöms fortsatt ge ett gott skydd mot svår sjukdom och död.

ANNONS

Något som kan försvåra situationen nu är emellertid att såväl spridningen av RS-virus som influensa ökat snabbt, parallellt med covid-19.

– Vi går in i en period när vi har tre virus samtidigt. Men för att man ska införa restriktioner måste det dels finnas en lagstiftning som ger stöd för det, och också att det inte finns åtgärder man kan vidta för att skydda sig. Vi har vaccinationer och vet hur man ska hantera de här sjukdomarna, så vi är inte på något sätt i en situation där vi inte har verktyg.

Karin Tegmark Wisell säger att det nu gäller att använda de verktygen.

– Vi går mot en uppgång men ser inte att den kommer ha samma konsekvens som under förra året.

LÄS MER:FHM:s varning inför julen – ser ökad smittspridning

LÄS MER:Corona ökar snabbt – fler patienter på Sahlgrenska

LÄS MER:Sverige skärper rutiner efter sjukdomsfallen

LÄS MER:Nu ökar smittan – allt fler vårdas med covid

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS