Kraftigt regn över storbranden

Natten till tisdagen föll ett efterlängtat kraftigt skyfall över Gävleborg, där en av de värsta skogsbränderna härjar. Men även om antalet bränder minskar kvarstår risker.

ANNONS
|

Under hela juli har skogsbränder blossat upp över Sverige och otaliga yrkesarbetande och frivilliga har jobbat intensivt med släckningsarbetet under torkan.

Natten till tisdagen kom ett efterlängtat kraftigt skyfall över det enorma området i Kårböle och näromliggande områden i Gävleborgs län.

- Vi har ett väldigt bra väderläge, säger Karin Dickens vid Gävleborgs läns kommunikationsstab.

- Det har regnat jättemycket hela natten. Superbra, naturligtvis. De är rätt säkra på att det inte kommer att sprida sig.

ANNONS

Lugna förmiddagar

I dag blir det återigen tillåtet för folk i länet att grilla på den egna tomten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har fortfarande löpande verksamhet i området samt vid branden i Trängslet i Dalarnas län, där eftersläckningsarbetet går enligt plan.

Men risken är fortfarande hög och har flyttat nedåt i Sverige. Under måndagen krävdes helikopterinsatser både i Värmland och i Småland.

- Vi lämnar stöd till räddningstjänsterna med flygande resurser. Det är lugnare under förmiddagarna och händer saker senare på dagarna, säger David Sundström, talesperson MSB i skogsbrandshanteringen.

Fortsatt varmt

Under måndagen plockade myndigheten bort rekommendationen om ett totalt eldningsförbud i hela landet och har även sedan tisdagen slutat med sina dagliga pressträffar om läget gällande skogsbränderna.

David Sundström vill dock inte signalera att risken är över.

- Det är inte samma jätteakuta situation som det var förra veckan, men vi ser fortfarande jättehöga risker. Det ska vara fortsatt varmt, säger han.

ANNONS

Enligt SOS alarms senaste uppdatering pågår tio stycken ärenden gällande brand i terräng.

TT
ANNONS