Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och Centerpartiets ledare Annie Lööf (C). Bild: Stina Stjernkvist/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) och Centerpartiets ledare Annie Lööf (C). Bild: Stina Stjernkvist/TT

Krav från C- och L-politiker: Lämna alliansen

Bilda regering med Socialdemokraterna. Det är uppmaningen från knappt hälften av liberala och centerpartistiska politiker runt om i landet, enligt en enkät från Expressen.

Partiledarna Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) har under efterspelet av det tighta riksdagsvalet sagt att man avser att avsätta Stefan Löfven (S) som statsminister och bilda en alliansregering.

Löfven har dock svarat med att Socialdemokraterna inte ska bli ett "stödparti åt alliansen". Något han betonade under en presskonferens på onsdagen. Därför är regeringsbildningen i ett låst läge.

Expressen har skickat ut en webbenkät till politiska företrädare för Liberalerna och Centerpartiet ute i landet. Där verkar tongångarna delvis gå i en annan riktning.

"Aldrig gillat alliansen"

En av frågorna i enkäten löd ”Tycker du att L och C – om det krävs – bör lämna alliansen för att bilda en regering med S?”

41 procent av de som svarat på webbenkäten svarade "ja" på den frågan. En av motiveringarna från en centerpartist som svarade ja var:

"Jag har aldrig gillat alliansen, den urholkar demokratin. Partierna lovar en massa saker som dom sen inte kan genomföra på grund av alliansen".

En annan skriver:

"En blocköverskridande regering med C och L från alliansen är - som jag ser det - representativ för dagens politiska läge".

Lika mellan C och L

I enkäten är det i det närmaste lika stor andel centerpartister som liberaler som är öppna för att ta klivet över blockgränsen.

"Vi kan inte fortsätta bilda en regering som vi tidigare gjort på grund av att det finns andra förutsättningar. Det är som att envisas att trycka in en rund form i en triangel. Om vi inte vill ha SD:s inflytande måste vi göra på annat sätt än att krampaktigt hålla i de tidigare modellerna i samband med regeringsbildningen", löd en motivering från en liberal.

– Allianstänket står mot en profilering. Att dessutom vara i en allians med M och KD tycker jag är felaktigt eftersom vår politik i grunden skiljer sig på mycket, säger Harald Nordlund (L), tidigare kommunalråd i Uppsala och riksdagsledamot, till Expressen.

Han fortsätter:

– Jag är övertygad om att vår partiledning skulle vilja gå tillbaka till de här rötterna tror jag att många av våra gräsrötter och liberala medlemmar skulle uppskatta det.

Totalt är det 407 politiker från Centerpartiet som svarat på enkäten och 331 från Liberalerna. Hur många som tillfrågades framgår inte i Expressens artikel.