Krav på mer radikalt Miljöparti

Grön Ungdom vill se en radikalare miljö- och klimatpolitik i Miljöpartiets valmanifest. För bostadsminister Peter Eriksson är det viktigaste att "onödiga klantigheter" och ultimatum undviks.

ANNONS
|

Runt tusen miljöpartister kommer till partikongressen i Västerås i helgen. Partistyrelsen prioriterar där sex olika frågor, bland annat höghastighetståg, värnad asylrätt och en skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts.

Inför kongressen är det främst röster som vill ha mer radikala klimatförslag som hörs. Grön Ungdom, med stöd av flera riksdagsledamöter, vill att den nyligen införda flygskatten ska dubblas. Det är det mest effektiva sättet att minska flygandet, anser de.

- Det kommer att bli diskussioner om förslaget, det är helt uppenbart, säger språkröret Isabella Lövin, även klimatminister, till TT.

ANNONS

- Vi har en rad andra förslag på flygområdet som vi ännu inte har genomfört, så partistyrelsen tycker att det kanske inte är läge att höja flygskatten ännu.

Undvika ultimatum

På kongressen 2014 lyckades ombuden pressa in jämställdhet och feminism som en prioriterad valfråga, jämte klimat, skola och jobb. Den här gången är valmanifestet mer koncentrerat kring klimat och miljö, och språket mer försiktigt. Under de snart fyra åren i regeringen har partiet många gånger blivit påmint om vallöftet att "vi kommer aldrig att göra det svårare för människor att komma till Sverige". Ett löfte som brutits rejält.

- Det viktigaste på kongressen är att vi får fram ett bra, konstruktivt och sakligt valmanifest som går att genomföra och att vi undviker onödiga klantigheter i form av ultimativa skrivningar, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson,

Han tar just formuleringarna om migration som exempel på sådant han inte vill se upprepas i årets valmanifest.

ANNONS

- För man vet inte hur utvecklingen blir och vad verkligheten kräver av en, säger Eriksson som var språkrör 2002–2011.

Lärt sig simma

På kongressen för ett år sedan fanns kritik att MP förlorat sin gröna själ i ivern att visa sig regeringsdugligt. Men Eriksson tycker att kritiken kring regeringsfrågan är ett "passerat stadium".

- De flesta är ganska nöjda med resultatet, att vi har gjort ett bra jobb totalt sett, även om det var knackigt i början, säger han.

- Men man måste ju bada för att lära sig simma och det har varit viktigt och nödvändigt att göra det.

EU-parlamentarikern Max Andersson med flera vill att partiet tydligt ska säga att MP står närmare Vänsterpartiet sakpolitiskt än de borgerliga. Ska regeringen breddas ska det i första hand vara med V.

ANNONS

Partistyrelsen avslår motionen.

Bredda regeringen

- Jag tror att det är en bredare regering som är det realistiska om man vill skapa trovärdighet. Det behövs något borgerligt parti också. De här blockgränserna måste man få bort, säger Eriksson som anser att MP fått en oförtjänt vänsterstämpel.

Han utesluter i stort sett bara SD som regeringspartner, även om Moderaterna också är svåra.

- Vi ska kunna finnas i den stora hopen av partier som är regeringsintressanta och med i en förhandling efter valet, säger han.

- Inför ett val är det en skyldighet för partierna att inte låsa och utesluta så många alternativ att det blir omöjligt att skapa något som är regeringsdugligt.

ANNONS

TT

Fakta: Miljöpartiets valmanifest

Förslaget till valmanifest har fått rubriken: Nu. Klimatet kan inte vänta.

Det består av 100 olika förslag, men partistyrelsen har i sitt förslag till kongressen valt att prioritera sex punkter:

1. Bind ihop Sverige med tåg som går i tid – bygg höghastighetsbanor och rusta upp och bygg ut järnvägen i hela landet.

2. Gynna klimatsmart och ekologisk mat – inför en skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts i djurhållningen.

3. Rädda våra hav och vatten – stoppa spridningen av plaster och gifter.

4. Ge människor mer makt över sin tid – inför en möjlighet till arbetstidsförkortning för äldre anställda inom välfärden.

5. Satsa på barns och ungas psykiska hälsa – steg för steg mot en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

6. Värna asylrätten – ge familjer rätt och möjlighet att återförenas.

Källa: Miljöpartiet

ANNONS