Arkeologistudenter på Gotland har gjort ett mycket ovanligt fynd. Arkivbild
Arkeologistudenter på Gotland har gjort ett mycket ovanligt fynd. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Krigargrav från järnåldern funnen på Gotland

ANNONS

Arkeologistudenter på Gotland har gjort ett mycket ovanligt fynd vid utgrävningar i Buttle, rapporterar lokala medier.

Det rör sig om ett skelettfynd av en krigare från järnåldern, som fått med sig ett svärd från romarriket i graven. Svärdet är av en längre typ som användes av krigare till häst.

Graven hittades omkring 1,5 meter under mark och var täckt av kalkstensskivor.

– Gotländska silverskatter hittar man vartannat, vart tredje år. Men en man, en krigare i det här fallet, med svärd, det kanske man hittar vart tjugonde eller trettionde år, säger Alexander Andreeff Högfeldt, arkeologilärare och grävledare, till SVT Nyheter Gotland.

ANNONS

Mannen i graven levde troligen på 400- eller 500-talet. Vid fötterna fanns rester av sporrar och svärdets träskida har också bevarats. En teori är att mannen kan ha tjänstgjort som legosoldat i romerska riket.

– Att man begravdes så här, med sitt svärd och sina sporrar, är ovanligt för den här tiden. Det talar för att det handlat om en mycket viktig person, säger Högfeldt till Helagotland.se.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS