Krisande bönder behöver samtalsstöd i torkan

Sverige kokar och lantbrukare ser sina livsverk torka bort. Nu behöver allt fler bönder samtalsstöd för att hantera krisen.

ANNONS
|

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har sedan många år tillbaka stödfunktionen Bondekompis, dit bönder kan ringa anonymt för att få prata med andra, erfarna bönder om sina problem. I år är stödet mer nödvändigt än tidigare.

- Vi är yrkeskollegor, inga proffs på samtalsstöd, men vi kan hjälpa till att lotsa vidare, säger Sven Nilsson, som har arbetat inom lantbruk i hela sitt liv och är en av dem som svarar på telefonlinjen i Blekinge.

ANNONS

Nödår

Många samtal kommer nu från förtvivlade bönder varje dag. I vanliga fall brukar ekonomin för lantbrukare vara det främsta ämnet, liksom kval och tvivel om huruvida man ska orka jobba vidare som lantbrukare. Men nu handlar allt om torkan, berättar Nilsson och den innebär för många både akut ekonomisk kris samt enorm oro för djuren.

- Det här nödåret har man varken foder till djuren eller vatten. Ekonomiskt drabbar torkan hårt, många har bara mellan 25 och 70 procent av det foder som normalt går åt, säger han.

- Någon sade att det var som när bönderna emigrerade till Amerika under krisen på 1800-talet, men nu sitter ju (president) Trump där, så vi kommer väl inte ens in i landet.

Sven Nilsson konstaterar att det är en helt ny situation, enligt honom har ingen nu levande upplevt något som liknar detta inom jordbruket.

ANNONS

Valår kan ge öppning

Frågan är om det finns någon tröst att ge som bondekompis?

- Tröst och tröst, alla är medvetna om vad som sker, både statsmakterna, myndigheter och banker. Rådet är att gå vidare och försöka övervinna krisen. Det är tur att det är valår, då kanske det händer något. Men vi får se om det gäller även efter valet.

Det handlar om att ta en sak i sänder, enligt Nilsson. Inventera fodertillgången, räkna ut hur mycket som får gå åt och sedan försöka lösa bristen på annat sätt. Fast det kostar pengar.

- Det har kommit nya sorters kraftfoder med mer fibrer som till viss del kan ersätta grovfodret.

I några fall räcker det inte med bara en bondekompis. Då gäller det att ställa upp för grannar och bekanta och kanske också försöka få bonden att söka professionell hjälp. Länsförsäkringar har lagt in samtalsstöd som en del av sin lantbruksförsäkring.

ANNONS

Det är bra, tycker Anders Drottja som är krisberedskapsansvarig på LRF.

- Bondekompis är en verksamhet som fungerar bra för många och som vi har haft länge. Men de är inte professionella terapeuter. Fast vår erfarenhet är att inte så många tar emot professionell hjälp, säger han.

Runtom i landet finns mellan 75 och 100 bondekompisar som turas om att prata med dem som ringer. Varje år har de upp till 200 kontakter, men i år märks en ökning med mellan 10 till 20 procent. Till hösten tror Anders Drottja att det kommer att bli ännu mer i spåren av torkan.

Mansdominerat arbete

Bondeyrket är ofta ett ensamjobb och fortfarande mansdominerat.

- Män är generellt sett sämre på att prata om känslor, säger han.

Nu haglar stödpaketen från politikerna – både regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har presenterat olika förslag för att stötta det krisande lantbruket i torkan.

ANNONS

- Det är bra. Det gör kanske att bönderna mår lite bättre och behovet av stöd minskar, säger Drottja.

TT

Fakta: LRF:s bondekompisar

LRF driver servicen "Bondekompis" sedan många år. Erfarna bönder hjälper till att sortera ut problem, hitta lösningar och prata om sådant som bekymrar bönder. I år handlar det om torkan, men också om oro för skogsbränder för skogsbrukarna.

Länsförsäkringar erbjuder också samtalsstöd som en del av sin lantbruksförsäkring.

Källa: LRF, Länsförsäkringar

ANNONS