Statsminister Ulf Kristersson anländer till torsdagens frågestund i riksdagen.
Statsminister Ulf Kristersson anländer till torsdagens frågestund i riksdagen. Bild: Samuel Steén/TT

Kristersson: Behåll 15-årsgränsen för EPA

Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker inte att gränsen för att få köra EPA-traktor bör höjas.
För tre månader sedan lät det annorlunda från regeringen.

ANNONS

– När regeringen ska ta ställning i frågan kommer vi också att verka för att vi ska behålla 15-årsgränsen och inte 16, säger Kristersson under en frågestund i riksdagen.

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok säger att det handlar om att "stå upp för friheten för Sveriges ungdomar på landsbygden."

EU-parlamentet röstade på onsdagen ja till ett förslag om att i framtiden höja åldersgränsen för A-traktorer, eller EPA-traktorer, från 15 till 16 år. Förslaget innebär också krav på B1-körkort snarare än dagens AM-körkort och att hastighetsbegränsningen höjs från dagens 30 till 45 kilometer i timmen.

– Jag kan garantera att de politiker som jag kan överblicka och som jag har ett ansvar för, vi kommer att slåss för att det inte ska höjas från 15 till 16. Sedan får andra partier ta sitt ansvar i den frågan, säger Kristersson.

ANNONS

Men så sent som i december satt infrastrukturminister Andreas Carlsons (KD) statssekreterare Johan Davidson i riksdagens EU-nämnd och framförde att förslaget var rimligt.

Om att höja åldersgränsen till 16 år och samtidigt höja hastighetsgränsen till 45 kilometer i timmen sade Davidson: "Det här är så att säga den räddning och det välbalanserade och även trafiksäkerhetshöjande förslag som finns för A-traktorerna. Det tycker vi är mycket bra."

Inget av riksdagspartierna hade någon invändning.

ANNONS