Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han inte fått några signaler från Turkiet om att överenskommelsen inte gäller.
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han inte fått några signaler från Turkiet om att överenskommelsen inte gäller. Bild: Lars Schröder/TT

Kristersson: Kan inte lova Nato-ja i oktober

Nu är det dags för Turkiet att ratificera Sveriges Natoansökan, säger statsminister Ulf Kristersson (M). Men han kan inte lova att det sker i oktober.

ANNONS
|

– Jag kan inte lova någonting av detta, för det är Turkiet som fattar turkiska beslut, säger Ulf Kristersson efter ett sammanträde i riksdagens EU-nämnd.

Han lyfter fram att Sverige, Turkiet och Nato har skakat hand på att Turkiet ska lämna över den svenska Natoansökan till parlamentet "så fort som möjligt".

– Det tror jag alla tolkar som att snart efter att parlamentet har öppnat så ska Turkiet ratificera Sveriges Natoansökan. Nu har parlamentet öppnat, så nu är det dags.

Parlamentet öppnade formellt i söndags, men ännu har inget officiellt besked kommit om att den turkiska presidenten Erdogan lämnat över ansökan.

ANNONS

Kristersson lägger ingen större vikt vid de upprepade kritiska uttalanden som kommer från Turkiet mot Sverige.

Senast i söndags uttalade sig landets vice president Cevdet Yilmaz om att Sverige behöver ta ytterligare "konkreta steg" mot vad Turkiet beskriver som terrorism.

– Jag tänker inte gå så mycket på ord utan på handling, säger Kristersson.

– Vi har enats och tagit i hand på detta, mellan Sverige, Turkiet och Nato, och den överenskommelsen gäller för vår del och jag förutsätter att den gäller för Turkiets del också. Vi har inte fått några signaler om att det inte skulle gälla.

Fakta: Sveriges väg mot Nato

Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.

Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska.

För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.

För Sveriges del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.

I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato. President Recep Tayyip Erdogan lovade då att "så snart som möjligt" skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.

Ungern har sagt att ett godkännande bara handlar om "teknikaliteter" och att landet inte ska vara sist med ratificeringen. Men beslutet har skjutits upp flera gånger.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS