Kristersson: S kommer inte få bilda regering

Vilka partier som ska bilda regering efter valet är fortfarande oklart. Men M-ledaren Ulf Kristersson står fast vid sin uppfattning att den uppgiften ligger på Alliansens fyra partier.

ANNONS
|

- En viktig sak för oss är att vi på ett respektfullt sätt får S att förstå att de inte kommer få bilda nästa regering. Det handlar om valresultatet, inget annat. Valresultatet och Alliansens enighet leder till att de inte får bilda nästa regering. Det kommer gå upp för dem förr eller senare. Då har de att välja emellan att vara konstruktiva eller inte, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

S-ledaren Stefan Löfven, som i tisdags röstades bort som statsminister av SD och de borgerliga, har också varit väldigt tydlig: Socialdemokraterna kommer inte att bli stödparti åt en Alliansregering.

- Men det är verkligen inte det vi säger. Och jag tror inte heller att han tycker att Alliansen har varit stödparti i de överenskommelser som gjorts med regeringen eller S de gångna åren, säger Kristersson.

Att gå fram med en ren Alliansregering i riksdagen, utan uttalat stöd från S, har dock avvisats av Allianskollegorna L och C, och Kristersson säger sig respektera deras synpunkter.

- Det finns goda skäl för deras linje, men jag tycker svagheten var att det lätt ger intrycket av att S får vetorätt mot om vi ska bilda en regering. I längden tror jag det blir ett svårt sätt att förhålla sig så som de gör.

ANNONS

På tisdag drar riksdagens nyvalde talman Andreas Norlén i gång en ny så kallad talmansrunda med samtliga partiledare. Den första rundan, i torsdags, ledde inte till att han kunde presentera ett förslag på ny statsminister.

TT
ANNONS