Tre personer från den före detta Knutbyförsamlingen åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande. En av dem är Åsa Waldau, som kallats Kristi brud. Arkivbild.
Tre personer från den före detta Knutbyförsamlingen åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande. En av dem är Åsa Waldau, som kallats Kristi brud. Arkivbild.

Kristi brud i Knutby åtalas: "Sektliknande"

Tre personer från den före detta Knutbyförsamlingen åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande. En av dem är Åsa Waldau, som kallats Kristi brud. Förhållandena inom kretsar i församlingen beskrivs som "närmast sektliknande" av en tidigare ansvarig åklagare. Församlingen stod för 15 år sedan i centrum i ett av de mest omtalade kriminalfallen i Sverige.

ANNONS
|

De tre personerna tillhörde frikyrkoförsamlingen utanför Uppsala, som numera är nedlagd. Enligt Åklagarmyndigheten är Åsa Waldau, som kallats Kristi brud, en av de åtalade. Hon var en av förgrundsgestalterna i Knutbyförsamlingen.

Personerna åtalas bland annat för flera fall av misshandel samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Åtal kommer att väckas under onsdagen.

Anklagelserna om sexualbrott gäller inte den så kallade Kristi brud, enligt åklagare Liselott Herschend, som i övrigt inte vill ge några kommentarer.

- Jag säger ingenting förrän presskonferensen, säger Herschend till TT.

ANNONS

"Sektliknande förhållanden"

Enligt kammaråklagare Tomas Eriksson, som var ansvarig för utredningen fram till februari år, kan det inom en krets i församlingen ha förekommit en hierarki grundad på vissa religiösa föreställningar.

"Hierarkin ska ha kunnat upprätthållas genom utövandet av misshandel och andra gärningar som nu utreds. Närmast sektliknande förhållanden kan ha varit för handen", skriver han i en handling till Uppsala tingsrätt från förra året.

Under flera år, fram till 2017, misstänks personer inom kyrkan ha utfört handlingarna samt förmått andra att utföra dem, skriver åklagaren.

"Inom kretsen kan våld ha normaliserats på ett sätt som annars ofta bara förekommer inom nära relationer", skriver han.

"Inte sett åtalet"

Totalt åtta personer står som målsäganden i målet, enligt dokument från tingsrätten.

"Jag företräder flera målsäganden i målet och misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Det rör sig om målsägande som farit väldigt illa psykiskt", skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett sms till TT. Målsäganden har befunnit sig i en beroendeställning och har varit mycket utsatta uppger Massi Fritz.

Advokat Bengt-Göran Hugoson företräder en av de tre misstänkta.

- Jag har inte sett något åtal och vill se det innan jag uttalar mig, säger Hugoson till TT.

ANNONS

Kvar i fängelse

I januari 2004 skedde brotten som fick allas blickar att vändas mot frikyrkoförsamlingen på den lilla orten i Uppsala kommun. Pastorn Helge Fossmos fru hittades mördad i hemmet. I huset bredvid hittades en 30-årig skottskadad man. Dagen efter greps en barnflicka som arbetade hos pastorsfamiljen.

Fossmo dömdes i juli 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och två fall av mordförsök, mot sitt nekande. Han skickade sms till barnflickan och fick henne att utföra brotten, enligt domstolen. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för mord och två mordförsök.

Barnflickan är fri och utslussad från vården, medan pastorn fortfarande sitter i fängelse.

TT

Fakta: Morddramat i Knutby

Frun till pastor Helge Fossmo hittades mördad i Knutby i januari 2004. I huset bredvid hittades en 30-årig skottskadad man.

I juli 2004 dömdes pastorn till livstids fängelse för anstiftan till mord och till två mordförsök. Via sms fick han en barnflicka som arbetade hos familjen att utföra brotten, enligt rätten.

Barnflickan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård men hon är sedan 2011 frisläppt och anses inte längre behöva vård. Fossmo fick 2017 avslag av domstolen på en begäran om att få sitt straff tidsbestämt till 24 år.

ANNONS