"Det finns säkert jättebra arbetslag i branschen, men det jag såg var den här baksidan. Och jag hade aldrig kunnat leva med att fortsätta vara en del av den", säger Jenny Bengtsson som tidigare arbetade som ordningsvakt. Arkivbild.
"Det finns säkert jättebra arbetslag i branschen, men det jag såg var den här baksidan. Och jag hade aldrig kunnat leva med att fortsätta vara en del av den", säger Jenny Bengtsson som tidigare arbetade som ordningsvakt. Arkivbild.

Kritik: Låga krav på ordningsvaktsutbildning

80 timmar och knappt 8 000 kronor. Det är vad som krävs för att utbilda sig till ordningsvakt – ett yrke som kommer med delar av polisers befogenheter.

ANNONS
|

Efter att ha jobbat med fackliga frågor bland annat för ordningsvakter i många år hade Jenny Bengtsson en inte helt smickrande bild av yrkeskåren. Så hon bestämde sig för att bli en del av den.

- Jag tänkte något i stil med att antingen kan man sitta utanför och sura eller så kan man hoppa in och försöka förändra, säger Jenny Bengtsson.

I dag jobbar hon på Arbetsmiljöverket samt som ledarskribent på ETC men kan också se tillbaka på nästan tre år i uniform. Hon har också suttit som ersättare i riksdagen för Vänsterpartiet.

ANNONS

I ett uppmärksammat inlägg på sociala medier beskriver hon det positiva med åren som säkerhetsvakt på nattklubbar, sportevenemang, krogar och Gröna Lund: ”Jag har haft underbara kollegor i uniform. Humanister. Empatiska människor med stora rättspatos”, skriver hon.

Men hon beskriver också en yrkeskår till vilken tröskeln är alldeles för låg, utbildningen är bristfällig, jargongen macho och besluten ibland baserade på fördomar.

- Överlag var utbildningen förbannat för kort, den var hopplöst för kort. Jag upplevde hela tiden att det var stressade polisanställda som höll i kursen och som ursäktade sig över tidsbristen, säger hon.

Batong och handfängsel

Hon beskriver sig själv som luttrad och orädd när det gäller att säga ifrån om jargongen som hon ofta upplevde som rastisk och macho.

Genom att säga emot blir man snabbt stämplad som det ena eller det andra bland kollegorna, minns Jenny Bengtsson.

- Som "feministdjäveln" eller "surfittan" som säger ifrån.

ANNONS

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

Vakterna är ofta utrustade med batong och handfängsel, men i sällsynta fall kan det kompletteras med skjutvapen. Deras uppgift är att i första hand försöka prata personer tillrätta men om det inte går att lösa på annat vis får de ta till våld, dock inte mer våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften.

- Proportionalitetsprincipen säger att man inte får använda våld överhuvudtaget om det inte behövs för att avvärja en situation eller stoppa ett farligt beteende. Och i de flesta fall behöver man inte använda sig av våld, säger Jenny Bengtsson.

Under utbildningen fick hon lära sig att varje gång man måste röra en annan människa är egentligen ett misslyckande.

- Om man ändå gör det så ska det vara för att man verkligen måste göra det, att man inte har några andra alternativ, säger hon.

ANNONS

Polisen: 80 timmar räcker

Lars Sjöberg, ansvarig för ordningsvaktsfrågor vid Polismyndigheten, håller inte med om att utbildningen är för kort. Det är Polisen som, tillsammans med fyra externa bolag, ansvarar för utbildningen på totalt 80 timmar.

- Utbildningen anser vi vara tillräcklig för att ge den som går en sådan utbildning förmåga att kunna arbeta som ordningsvakt, säger Lars Sjöberg

Antagningsprovet för att bli ordningsvakt består av tre delar: ett fystest, ett språktest och en lämplighetsintervju. Men Jenny Bengtsson beskriver intervjun som tandlös.

- Jag fick svara på frågor om vem som är statsminister och inrikesminister. Det var väldigt grundläggande frågor om demokrati. Då tänkte jag "är det den här nivån?" om man inte har koll på vad en regering är eller vilka som stiftar lagar som man sen ska följa.

Lars Sjöberg framhåller dock att flera bedömningar görs.

- Dels tittar vi på belastningsregistretet för att se att personen inte är dömd för något brott, sedan gör vi en lämplighetsprövning där man bland annat håller en intervju och pratar för att säkerställa att de som blir utvalda till ordningsvakt verkligen är bland de bästa av de som söker, säger han.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version var rubriken missvisande samt fel längd på utbildningen angavs i ingressen. Det angavs också fel uppgifter för hur länge Jenny Bengtsson arbetat som ordningsvakt och tjänstgjort i riksdagen.

TT

Fakta: Yrket ordningsvakt

Polisens grundutbildning kostar 7780 kronor och är 80 timmar lång. Man ska ha varit ostraffad de senaste fem åren samt genomgå en lämplighetsintervju, ett fys- och ett språktest.

Det fysiskt test består av att man ska kunna springa 2000 meter på max tolv minuter och lyfta och dra en 77 kilo tung docka eller motsvarande belastning minst 15 meter. I språktestet ska man visa att man behärskar svenska språket väl och i intervjun görs en allmän lämplighetsbedömning.

Ordningsvaktsförordnandet gäller i tre år och behöver därefter förnyas.

Polisen ansvarar för utbildning, förordning och tillsyn av ordningsvakter.

Källa: Polisen.se

Fakta: Väktare och ordningsvakter

Polismyndigheten ansvarar för utbildning, förordning och tillsyn av ordningsvakter.

Ordningsvakter får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter ska i första hand försöka prata personer tillrätta men har befogenhet att använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt.

Väktare får bara göra envarsgripande, alltså på samma sätt som vem som helst i samhället. Det innebär att man griper någon som har begått ett brott som kan straffas med fängelse. Gripandet ska antingen ske under pågående brott eller då gärningspersonen är på flyende fot.

Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för väktare.

Källa: Polisen.se

ANNONS