Nya Raketskolan i Kiruna stängs under våren. Vart alla elever ska flyttas är fortfarande oklart.
Nya Raketskolan i Kiruna stängs under våren. Vart alla elever ska flyttas är fortfarande oklart. Bild: Jörgen Medman

Kritiserad Kirunaskola stängs – elever flyttas

Nya Raketskolan i Kiruna måste stängas på grund av fukt och mögel. Vart de 700 eleverna ska flyttas är oklart.
Samtidigt hotar Skolinspektionen med miljonvite på grund av brister i undervisningen.

ANNONS

Den kommunala Nya Raketskolan har så mycket fuktskador och mögel att både personal och elever fått hälsoproblem. Kommunen har därför beslutat att tömma skolan under vårterminen, rapporterar lokala medier. Skolan byggdes så sent som 2013.

Enligt Kiruna kommuns hemsida finns det ännu inte svar på vart alla elever och anställda ska flytta. "Det kan bli så att lokaler som från början inte är tänkta för utbildning måste nyttjas", enligt kommunen.

Nya Raketskolan hotas samtidigt av ett vite på en miljon kronor. Skolinspektionen har nämligen i veckan skärpt sina krav på Kiruna kommun att åtgärda brister i undervisningen. Kritiken gäller främst lärarbrist och att elever gått miste om undervisning.

ANNONS

Just bristen på lärare ledde till ett skyddsstopp på skolan hösten 2022. I början av förra året kom Skolinspektionen med kritik och viteshot om "allvarliga missförhållanden." Nu återkommer Skolinspektionen med skärpt viteshot gällande skolans mellanstadium, eftersom flera av bristerna finns kvar.

Skolinspektionen väntas återkomma med ett uppföljande beslut om Raketskolans högstadiedel nästa månad.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS